PlusWeekendtips

De weekendtips van het Parool Panel

Amsterdam heeft een overweldigend aanbod op het gebied van kunst & cultuur en eten & drinken. Wat moet je kiezen? Iedere week geven drie experts uit het Parool Panel hun advies.

Hannah Soomers
Mitchell Esajas. Beeld Amie Galbraith
Mitchell Esajas.Beeld Amie Galbraith

Kunst

Mitchell Esajas is antropoloog en medeoprichter van The Black Archives.

“De No Man’s Art Gallery geeft een podium aan jonge getalenteerde kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan, zodat ze een volgende stap kunnen maken binnen de kunstwereld. Vaak zijn het kunstenaars uit het buitenland. Ik vind het belangrijk dat onderbelichte makers de ruimte krijgen hun stem te laten horen en hun werk te tonen aan het publiek. Bij The Black Archives doen we dit vanuit historisch perspectief en bij deze galerie krijgen inspirerende makers van moderne kunst die ruimte. Vorige week zaterdag was bijvoorbeeld de opening van een solo-expositie van de Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenaar Jamal Nxedlana die nog tot en met 16 april te bezoeken is. Je kunt bij No Man’s Art Gallery trouwens ook aan de bar zitten voor een hapje en een drankje.”

Lale Gühl. Beeld Angeliek de Jonge
Lale Gühl.Beeld Angeliek de Jonge

Literatuur

Lale Gül is schrijver.

“Toen ik voor het eerst bij Canvas kwam, was het liefde op het eerste gezicht. Er hangt altijd een vrije en vrolijke sfeer op de zevende verdieping van het Volkshotel in de Wibautsraat. Je kunt er heerlijk dansen en er is altijd sfeervolle muziek van de leuke dj’s op vrijdagen en zaterdagen. Overdag kun je in het knusse café zitten om te duiken in een goed boek. Het laatste boek dat me heeft doen janken van ontroering is een gedichtenbundel van Toon Hermans, omdat ik m’n overleden oma erg miste – ‘Als tranen een trap konden bouwen, en herinneringen een brug, dan klom ik hoog de hemel in, en haalde ik je weer terug.’”

Olivia Lonsdale. Beeld Bowie Verschuuren
Olivia Lonsdale.Beeld Bowie Verschuuren

Film

Olivia Lonsdale is actrice.

“Sinds mijn 19de heb ik een Cinevillepas en daardoor is een wereld voor me opengegaan. Door veel naar de film te gaan, en dus ook te zien welke films ik niet goed vind, is mijn filmsmaak verder ontwikkeld. Ik vind het heerlijk dat er al vanaf tien uur ’s ochtneds films draaien in filmhuizen. Laatst ben ik op zaterdagochtend naar À bout de souffle gegaan, de eerste lange speelfilm van Jean-Luc Godard uit 1960. Ik ben een ochtendmens, maar als ik me als nachtmens heb gedragen, is niks lekkerder dan je dag te beginnen met een zwartwitfilm over de jaren zestig in Parijs. Zo’n Cinevillpas is niet alleen voordeliger als je meer dan twee keer per maand naar de film gaat, de filmhuizen die je ermee kunt bezoeken zijn ook fijne plekken om te zijn.”

Dit zijn de experts van het Parool Panel

De beste tipgevers hebben de beste tips. Daarom vragen we elke week drie experts voor Het Parool Panel. Dit zijn medewerkers van Het Parool, regisseurs, fotografen, acteurs, dj’s, schrijvers, koks en andere creatieve makers.

Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool

Regelmatig tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Heb je zelf een tip? Mail ons via uit@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden