PlusVoorwoord PS van de Week

Buurtburgemeester

Judith Zilversmit

Amsterdam is net een dorp. Maar dan wel een dorp zonder al te veel sociale controle. Eigenlijk een ideale combinatie.

Binnen dit grote dorp heeft iedereen een eigen buurt. Binnen die buurt kent ook zo’n beetje iedereen wel zijn of haar ‘buurtspil’, of ‘buurtburgemeester’: iemand die altijd klaar-staat, anderen helpt, de straat veegt, organiseert en alles zo’n beetje in de gaten houdt.

In mijn buurt weet ik precies bij wie ik aan moet kloppen als ik de laatste nieuwtjes van het pleintje wil weten, of als ik wil weten wanneer ook alweer de vuilnis staakt. Mijn buurtspil weet mij overigens ook te vinden als er een actie opgezet moet worden. Zij denkt dan: voor wat regelwerk moet ik bij Judith zijn. Niemand kan nee zeggen tegen dit soort personen.

Deze week portretteren we een aantal bakens van de buurt. Wat beweegt hen? Wat maakt ze gelukkig en wie doet wat voor hén? Van Sonja (Son) Hendriksma die kookt in het buurthuis en pannetjes eten langsbrengt tot Peter van Maaren die in de Diamantbuurt bekendstaat als bruggenbouwer en ‘buurtconciërge’. Het plantsoentje voor zijn huis is zelfs naar hem vernoemd.

Na een slechte start met behoorlijk wat heibel is het Peter gelukt buren met verschillende achtergronden met elkaar te verbinden. Buurtgenoten die elkaar eerst negeerden, komen nu samen op het terrasje voor zijn deur en zeggen elkaar vrolijk gedag op straat. Peters kracht? “Hij brengt iedereen bijeen.”

Deze bruggenbouwers zijn onmisbaar voor de stad. Een beetje aandacht in deze PS is een mooi begin. Maar belangrijker is dat u uw buurtburgemeester koestert en soms ook even in de watten legt.

Judith Zilversmit, chef PS

Judith Zilversmit Beeld Marc de Groot
Judith ZilversmitBeeld Marc de Groot

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden