PlusPunten en komma's

Punten en komma’s: Zo’n ‘kinderachtig’ artikel vol vragen kan juist nuttig zijn

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Een lezer van de Volkskrant maakte zich in de brievenrubriek aldaar onlangs druk over een artikelvorm die hij kinderachtig noemde. ‘Vijf vragen over het ridderschap van Tony Blair, vier vragen over huurwoningen kopen,’ schreef hij. ‘Mag het alsjeblieft iets volwassener? Ik word een beetje wiebelig van deze vorm die lijkt op de manier waarop ik op de lagere school werd overhoord.’

Het type artikel waar hij op doelt, een ‘zoveel vragen over’, wordt best vaak gebruikt. Bij Het Parool ook. In deze krant heet zo’n artikel een Punt voor punt.

In een Punt voor punt worden vragen rond een onderwerp puntsgewijs behandeld. Een Punt voor punt kan zo variëren van vijf vragen tot, noem eens iets, 545 vragen. Punt voor punten die de afgelopen weken in deze krant hebben gestaan, gingen over coronabesmettingsgolven binnen het betaalde voetbal (‘Legt omikron de eredivisie weer stil?’, zes punten) en de verkoop van de Amsterdamse afvalverwerker AEB (‘Stad krijgt minder te zeggen over haar afval’, vijf punten).

De ergernis van de Volkskrantlezer over dergelijke artikelvormen is best begrijpelijk. Een ‘zoveel vragen over’-stuk kan wat schools en ongeïnspireerd overkomen, zeker als de aanpak vaak achter elkaar wordt gekozen.

Toch is het een nuttige vorm. Toen in de lucht hing dat kinderen onder de twaalf een coronavaccin konden krijgen, schreven we bijvoorbeeld een Punt voor punt over corona bij jonge kinderen. Vragen waren onder andere: ‘Hoe verloopt Covid-19 bij kinderen onder de twaalf?’ en ‘Zal het vaccin worden aangeboden aan gezonde kinderen?’.

Een Punt voor punt onderscheidt zich daarmee van een snappy nieuwsartikel. Dat vermeldt dat er zojuist iets is gebeurd, ontdekt of besloten. Een Punt voor punt brengt niet het laatste van het laatste, maar groepeert de informatie die beschikbaar is of vragen die leven. Zo kun je als lezer een geïnformeerde keuze maken, bijvoorbeeld of je je jonge kinderen wel of niet wilt laten inenten.

Dat kan natuurlijk ook allemaal op basis van een lopende tekst die niet is opgeknipt in vragen, maar dan wordt een verhaal zo’n opsomming (‘We weten dit over corona bij kinderen en we weten dat. Daarnaast weten we X en we weten Y. Vervolgens hoorden we bla en toen ook nog blie.’). Dat is een saaie leessessie.

Nog een voordeel van een Punt voor punt: een krant leest prettig als niet elk artikel er hetzelfde uitziet. Artikel na artikel dat bestaat uit een kop, een intro en een lang verhaal ziet er taai uit. Dan geeft een andere verhaalvorm lucht.

Toch nuttig dus, zo’n Punt voor punt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden