PlusFilm- en tv-tips

Kijktips voor de zondagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips voor u op een rijtje.

Het Parool
Tijl en de Negende van Beethoven: Concert, NPO 2, 22.36 uur. Beeld AVROTROS
Tijl en de Negende van Beethoven: Concert, NPO 2, 22.36 uur.Beeld AVROTROS

Film

Next
RTL 7, 22.10 uur

Cris Johnson (Nicolas Cage) werkt onder een valse naam als illusionist in Las Vegas en leeft met een kwellend geheim: hij kan enkele minuten in de toekomst kijken. Wanneer een terroristische groepering dreigt een nucleaire opslagplaats in Los Angeles te laten ontploffen, probeert overheidsagente Callie Ferris (Julianne Moore) hem op te sporen. Het verhaal is losjes gebaseerd op een verhaal van sf-auteur Philip K. Dick, maar daar blijft in deze film niet veel van over. Na een amusant begin wordt het ene cliché op het andere gestapeld. (Lee Tamahori, VS 2007)

The Souvenir
BBC 2, 23.00 uur

Filmstudent Julie (Honor Swinton Byrne) verruilt het huis van haar beschermende rijke ouders voor een flatje in Londen. Ze begint een relatie met de oudere Anthony (Tom Burke), die haar wegwijs maakt in de echte wereld, maar een geheim heeft. Swinton Byrne (dochter van Tilda Swinton, die hier haar moeder speelt) is indrukwekkend in haar eerste grote filmrol. In statische scènes vertelt Hogg een semi-autobiografisch verhaal dat veel door de tijd springt. Dat vraagt van de kijker wat inspanning, maar die wordt wel beloond. In 2021 verscheen een vervolg. (Joanna Hogg, GB/VS 2019)

Deep Impact
Veronica, 23.05 uur

Deze nogal routinematige rampenfilm met oppervlakkige personages kwam rond dezelfde tijd uit als ‘Armageddon’. Het verhaal is wat intelligenter, maar ook minder spectaculair. De film De veertienjarige Leo (Elijah Wood) ontdekt een nieuwe komeet die in razend tempo de aarde nadert en het voortbestaan van de mensheid bedreigt. Er wordt een plan opgesteld om de komeetinslag te voorkomen en een schuilkelder aangelegd waarin een miljoen uitverkorenen kunnen overleven. Robert Duvall speelt een aardige rol als astronaut en de special effects zijn overtuigend. (Mimi Leder, VS 1998)

Tv

Project Rembrandt
NPO 1, 20.23 uur

In de kunststrijd ‘Project Rembrandt’ laten getalenteerde amateurschilders zich inspireren door het werk van de grote meesters. Niet om hen te kopiëren, maar om originele nieuwe werken te maken en een eigen stijl te ontwikkelen. Annechien Steenhuizen presenteert vanaf vandaag het derde seizoen, waarin een nieuwe lading leerlingschilders wordt gecoacht door twee kunstdocenten. Juryleden Pieter Roelofs (hoofd schilder- en beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum) en Raquel van Haver (kunstenares) beslissen wie er afvalt en wie er doorgaat naar de volgende ronde.

Attica
Canvas, 22.00 uur

Om hun eisen voor betere omstandigheden kracht bij te zetten, gijzelden de gedetineerden van de New Yorkse Attica-gevangenis in 1971 tientallen personeelsleden. Toen vier dagen van onderhandelingen geen doorbraak opleverden, nam de politie met geweld de controle terug. Bij de gevangenisopstand kwamen in totaal tien personeelsleden en 33 gevangenen om het leven. De documentaire ‘Attica’ van Stanley Nelson en Traci A. Curry maakt een reconstructie van de opstand, waarbij de fouten van gevangenisleiding en politie kritisch onder de loep worden genomen.

Pointer
NPO 2, 22.07 uur

Endometriose komt voor bij zo’n tien procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is een voorname oorzaak van onvruchtbaarheid. Bij de ziekte groeit abnormaal weefsel dat lijkt op de bekleding van de baarmoeder op andere plekken in de buikholte. Hoewel endometriose dus bepaald niet zeldzaam is, duurt het gemiddeld zeven jaar voordat patiënten de juiste diagnose krijgen. Magazine ‘Pointer’ onderzoekt vanavond waarom de aandoening zo vaak over het hoofd wordt gezien, en wat daarvan de schade is, zowel voor de patiënten als voor de maatschappij.

Tijl en de Negende van Beethoven: Concert
NPO 2, 22.36 uur

Na de laatste aflevering van ‘Tijl en de Negende van Beethoven’ (19.26 uur) volgt later op de avond het concert waar Tijl Beckand zich tweeënhalf jaar op voorbereid heeft. Onder begeleiding van Jules van Hessen oefende de presentator het dirigeren van een orkest voor een uitvoering van zijn favoriete muziekstuk: Beethovens negende symfonie. Een indrukwekkende opgave, ook omdat Beckand geen noot muziek kan lezen. Voor de uitvoering dirigeert hij het Residentie Orkest, met solisten Jeannette van Schaik, Maria Fiselier, Linard Vrielink en Frans Fiselier.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden