THEODOR HOLMAN

 1. 2936 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  'Ik wil in een vuilniszak langs de weg worden gezet,' zei hij eens

  Opinie

  Ik zat in de tram en keek uit het raam. Opeens zag ik hem. Ik tikte tegen de ruit. Iedereen in de tram staarde geïrriteerd naar mij, maar hij hoorde me niet. Ik bonkte harder. Toen zag hij mij en lachte. Van zijn rechterhand spreidde hij zijn duim en pink om een ouderwetse telefoonhoorn te suggereren en hij murmelde zowaar iets tegen zijn pink.Ik knikte en mijn tram reed van hem weg.Dat was de la …

 3. Theodor Holman

  Is Trump amoreel?

  Opinie

  Tijdens de persconferentie van Trump en Poetin, sprak de Amerikaanse president een mooie zin uit: "Ik neem liever een politiek risico met het najagen van vrede dan dat ik de vrede riskeer met het najagen van politiek."Ik weet niet of hij die zin zelf heeft verzonnen, maar hij getuigt van politiek inzicht en hij tekent de man. Hij neemt risico's en beseft dat hij kan falen. Dat Trump een diepzinnig …

 4. Theodor Holman

  'Mijn zoon wordt altijd woest op jou,' zegt ze

  Opinie

  "Mijn zoon wordt altijd woest op jou," zegt ze."O... Hoe oud is hij nu?""Vijfenveertig!"Ik neem een slok van mijn wijn. Zij pakt ook haar glas."Heb je hem over ons verteld?""Alleen dat ik je kende."Ik proef zijn leeftijd nog even door de wijn heen. Ik herinner me dat ik doodstil de trap moest oplopen, ergens in de Jordaan, omdat hij sliep en hij ons niet mocht horen. Hij was toen nog geen tien. Bi …

 5. Theodor Holman

  'Als je beschaafd bent, kom je nooit aan het werk'

  Opinie

  'Misschien vindt u het leuk, nu u zo beroemd bent, om aan de studenten te vertellen hoe u bent begonnen?""Dat wil ik zeker wel vertellen. Ik ben begonnen met kleine criminaliteit en met de politie uit te schelden voor alles wat mooi en lelijk was.""Ach zo... Waar schold u ze bijvoorbeeld voor uit?""Vuile kankerhonden, klootzakken, racistisch tuig, je weet wel...""Ja ja, en wat gebeurde er toen?""N …

 6. Theodor Holman

  Maar dáár ben ik niet 'rijk' voor geworden!

  Opinie

  Ik schrijf columns. Voor die columns word ik betaald. Van dat geld betaal ik belasting waarmee de overheid de bekende overheidsdingen moet doen. Ik hou wat geld over. Dat spaar ik voor mijn kinderen en kleinkinderen en krijgen ze als ik dood ben."Dat is moreel verderfelijk!" zeggen sommige politieke filosofen. "Dat geld geeft jouw kinderen en kleinkinderen een onrechtvaardige voorsprong. Zij kunne …

 7. Theodor Holman

  De Holleedertaal is Kuzu op het lijf geschreven

  Opinie

  Is schelden om aandacht te trekken verstandig? Kuzu van Denk meent van wel.Ik heb er al eens op gewezen dat hij Wilders als zijn politieke voorbeeld heeft genomen. Het is het stockholmsyndroom, ontstaan door gebrek aan eigen ideeën en eigen creativiteit; Kuzu steelt de politieke methode van zijn grootste tegenstander, zoals je een auto steelt, alleen weet hij niet precies hoe je moet rijden.Kuzu i …

 8. Theodor Holman

  'Slagen voor je eindexamen heeft iets racistisch'

  Opinie

  "Kijk, zie je die vlag uithangen met die schooltas? Dat vind ik nou een heerlijke Nederlandse traditie. Daar, in dat huis, is weer een kind geslaagd voor zijn of haar eindexamen. Die vlag en tas tonen aan: daar wonen trotse ouders en een trots kind!""O, mijnheer Holman vindt dat een mooie Nederlandse traditie... Nou, ik niet!""Niet? Waarom niet?""Ten eerste die driekleur. Dat vreselijke nationale …

 9. Theodor Holman

  Molukkers waren oorlogshelden

  Opinie

  In een oude Nederlandse krant lees ik dat Rutte op Veteranendag extra aandacht heeft geschonken aan de Molukkers die in de Tweede Wereldoorlog bij het Knil hebben gezeten. Volkomen terecht!Ik moest denken aan een verhaal van mijn vader. Het speelde zich af in een krijgsgevangenkamp bij Malang. De Jappen eisten dat de krijgsgevangenen gingen werken. De Nederlanders deden dat toen ze merkten dat de …

 10. Theodor Holman

  Zijn kinderen mooier dan voetbal?

  Opinie

  Autopech in ­Italië - het duurt twee ­dagen, want er moet iets uit  Perugia worden gehaald. Ik kom terecht in een klein dorp. Op het Piazza Municipio zet ik me in een van de twee cafés. Het is 33 graden.De zon lijkt het hier ook gezellig te vinden en wil nog even blijven. Onder de luifel en tegen de muur heeft de café-­eigenaar een tv gehangen om de voetbalwedstrijden te zien. Er kijken zo'n zeven …

 11. Theodor Holman

  'Deze jongens hebben spijt, edelachtbare, grote spijt'

  Opinie

  We - het Openbaar Ministerie - hebben dus twee IS-strijders teruggehaald naar Nederland. Reda N. uit Leiden en Oussama A. uit Utrecht kregen in Turkije Nederlandse papieren en werden naar ons land gevlogen.Hebben ze recht op. Ik ben voor het recht. Ik wil ook dat het recht zegeviert. Ik wil dat mijn rechtvaardigheidsgevoel een stut krijgt zodat ik trots kan zijn op onze rechtstaat.Maar ik weet nu …