THEODOR HOLMAN

 1. 2896 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  Ik vind nooit pro-Israëlartikelen

  Opinie

  Hoeveel anti-Hamas­demonstraties zijn er afgelopen tijd gehouden?Ik dacht nul.Hoeveel pro-Palestijnse demonstraties?Ze staan te popelen.Mijn bril heeft nooit de juiste sterkte wanneer ik probeer pro-Israëlartikelen of zinnen te vinden. Ik vind ze namelijk niet.Als ik met mijn pro-Palestijnse ('Nee, ik ben niet pro-Palestijns, ik vind alleen dat Israël veel te ver gaat!') vrienden naar de tv kijk e …

 3. Theodor Holman

  Jeugd gaat verloren. Ouderdom gaat verloren

  Opinie

  Dikgrijs leest de krant. Koning tekent een monster. Dikgrijs kreunt. Koning blaakt.Voor Konings kinderogen is wereldnieuws modder. In Dikgrijs' ogen zit staar. Hij staart naar binnen; de voorstelling is angstaanjagend. Dikgrijs is dan namelijk al dood, en Koning oud. Dikgrijs loopt uit de voorstelling weg."Wat staat hier?"Een kindervinger veegt over een woord, maar het gaat niet weg."Dat kan je we …

 4. Theodor Holman

  Als de toerist iets wil, gebeurt het

  Opinie

  Minder toeristen ­betekent minder geld. Ook minder drukte. Dat is waar.Drukte is poen.Kan de linkse coalitie in Amsterdam de poen tegenhouden?Dat kun je alleen als je een muur om de stad zet, maar dat zal GroenLinks niet willen, stadsgrensbewaking willen ze ook niet.Ze willen de stad duurder maken voor toeristen.Ik geloof er niet in.Ik zal u uitleggen waarom.Amsterdam is een Louis Vuittontas. Of d …

 5. Theodor Holman

  'Stel, ik krijg een nier van iemand die geen donor wilde zijn'

  Opinie

  Wim, twintig jaar jonger dan ik, heeft een nier nodig. Het is niet dat we daar de hele tijd over spreken - het gaat meer over popmuziek in de jaren zestig en zeventig - maar af en toe komt het ter sprake."Ben je voor een referendum over orgaandonatie?" vraagt hij."Ja," zeg ik, "ik heb getekend op referendum.nl.""Ik ook," zegt hij, "vind je dat gek?"Ik haal mijn schouders op."Die nier," zegt hij, " …

 6. Theodor Holman

  Als Palestijnse jongere zou ik jaloers zijn op Israël

  Opinie

  Gaza. Ik zie jongens die stenen slingeren naar een geoefend leger. Er werden ook dames in beeld gebracht die eveneens een steen naar een tank gooiden.Hoe je ook over dat conflict denkt, ik zou mijn zoon, mijn dochter, mijn vrouw, en mezelf nooit toestemming geven aan zo'n 'demonstratie' mee te doen.Demonstreren kan zinvol zijn, maar als ik nu een Palestijn zou wezen in de Gaza, lijkt mij het risic …

 7. Theodor Holman

  Vrede met de doden

  Opinie

  1. Bloed en bottenSoms eet wie vrede wil botten met bloed;En vliegt de havik als een witte duif.Wie weet precies hoe of je denken moet?Voor wie is dood een smakelijke kluif?Waar onrechtvaardigheid begraven wordt,Vindt men haar elders aan de oppervlakte.En waar het leven bloedig wordt verkort,Blijkt vrede een onwenselijke zwakte.Slaat oorlogstaal de wapens uit de handen?En is het goed te dreigen vo …

 8. Theodor Holman

  Ergens moeten die farmaceuten op de knieën

  Opinie

  Stel dat ik een geneesmiddel tegen kanker heb uit­gevonden. Dan breng ik dat middel uiteraard op de markt.Maar als ik het zo duur maak dat niemand het kan betalen, hebben twee partijen er niets aan: de patiënt niet en ik niet.Ik ga dus zoeken naar een prijs die de patiënt zich kan veroorloven.Nu kan die patiënt zich eigenlijk niks veroorloven, want hij is ziek, maar goed, hij is verzekerd, en ik w …

 9. Theodor Holman

  In die roerige jaren zestig was Nederland meer Nederland dan nu

  Opinie

  Ik kom onmiskenbaar uit een Nederlands-Indisch milieu. Vroeger wist iedereen wat je dan bedoelde. Tegenwoordig niet meer.Mijn ouders waren oprechte kolonialen.Die kolonialen hadden na de oorlog - en zeker na 1952, toen Indonesië onafhankelijk werd - alles verloren.Elke handeling die zij in Indië hadden verricht - vooral mijn vader - was om iets groots tot stand te brengen. En nu hadden zij alleen …

 10. Theodor Holman

  Theodor Holman genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs

  Kunst & Media

  Paroolcolumnist- en schrijver Theodor Homan is genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs, jaarlijks uitgereikt aan de 'meest Fortuynistische persoon in Nederland'. Andere kanshebbers dit jaar zijn directeur Yoeri Albrecht van debatcentrum De Balie, schrijver en columnist Özcan Akyol en hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW). Juryvoorzitter en wethouder in Rotterdam Joost …

 11. Theodor Holman

  Wanneer voer je oorlog en tegen wie en wanneer?

  Opinie

  Oorlog heeft zin. Dat is misschien wel de beroerdste les. Maar het is een les die je moet trekken.Als we niet ten strijde waren getrokken, had Hitler zijn zin gekregen.Maar wanneer voer je oorlog en tegen wie en wanneer?Vroeger wist ik het, maar nu weet ik het niet meer.Optrekken tegen fascisten, racisten en nazi's - natuurlijk, dat is eenvoudig. Maar hoe herken je nazi's en fascisten? En hoe maak …