THEODOR HOLMAN

 1. 3143 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  Directeur Atasoy is een tyfus-roepende in de woestijn

  Opinie

  Wat begrijp ik wél? Ik begrijp dat je, als isla­miet, je kind graag op een islamitische school doet. Hoewel ik vind dat de overheid hier geen geld aan mag bijdragen - als je iets speciaals wil, moet je dat zelf betalen - kan ik me voorstellen dat je het spirituele klimaat in het Westen onbegrijpelijk vindt.Maar dan wil je, als ouder, toch dat je kind naar een goede school gaat. Misschien overweeg …

 3. Theodor Holman

  Geweld heeft zin. Dat is een bittere waarheid

  Opinie

  Sri Lanka. Ruim 300 doden. Veroorzaakt door zeven zelfmoordterroristen. Pasen is het feest waarin christenen de opstand uit de dood vieren.Als fundamentalistische moslims op die dag uit doden gaan in het besef dat ze zelf ook het leven zullen laten, dan is dat een provocatie: "Jullie christenen vieren de opstanding uit de dood, wij moslims komen in een paradijs als we het juiste doen. Wie wint?"Sy …

 4. Theodor Holman

  Het voorkomen van onnodig lijden

  Opinie

  Vorige week was er een uitspraak van de Hoge Raad die ik zo onrechtvaardig vind, dat ik hem niet wil laten passeren zonder er iets over te hebben gezegd.Het gaat om de zaak Heringa.Albert Heringa hielp zijn 99-jarige stiefmoeder op haar uitdrukkelijke verzoek bij zelf­doding. Die moeder leed aan hartfalen, ernstige rugklachten en was nagenoeg blind. Twee keer was haar euthanasie geweigerd. Voordat …

 5. Theodor Holman

  'Ik vind er geen zak aan,' zei de Heilige Vader

  Opinie

  Hij keerde ­terug naar de aarde, en kwam terecht in Dordrecht. Hij genoot van het weer en Hij wilde naar de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk, maar Hij kwam terecht in een merkwaardig feest.Was het een feest?Ja, Hij zag mechanische ogen, mensen die deden alsof ze eruitzagen zoals Hij tweeduizend jaar geleden, en wat Hem pijn deed, was een groot wit, lichtgevend kruis."Waarom haten ze Mij?" vroeg Hij zich af. …

 6. Theodor Holman

  Zeer geachte mijnheer Ten Hag

  Opinie

  Het is tijd dat ik mijn excuses aan u ga aanbieden en wat lessen trek over mijn gedrag. Nee, ik ben geen sportcolumnist, en ik heb nimmer over u geschreven.Ik heb wel verschillende keren in het stadion gezeten, en daarna in kroegen en huis­kamers luidruchtig mijn commentaar gegeven. Dat kan ik leuk, al zeg ik het zelf. Ik kan u vooral goed imiteren. Toen u dus leiding ging geven aan Ajax, zei ik d …

 7. Theodor Holman

  Zevenhonderd jaar geschiedenis is nu as

  Opinie

  Pijn om de dood van een kathedraal. Om het sterven van een vrouw. Het sterven van een moeder. Het sterven van cultuur. Het sterven van geschiedenis.Kunst kan sterven, vakmanschap van 700 jaar terug kan sterven, glas kan sterven, hout, steen, relieken, schilderijen, timpanen, beelden, de doornenkroon van Christus.De Notre-Dame staat, als ik dit schrijf, in brand.De Tempel van de Rede, ­zoals hij ti …

 8. Theodor Holman

  Frans Timmermans spreekt vele talen, maar geen Europees

  Opinie

  Ooit mocht ik Frans Timmermans interviewen. Aardige man. Maar geen persoonlijkheid.Ik bedoel: ja, hij sprak zeven, of acht talen. Hij had toen ook al een mooie carrière als diplomaat achter de rug - en ik meende dat je vooral dat laatste goed aan hem kon zien. Waar hij, als PvdA-politicus, vrijuit mocht spreken, sprak hij vrijuit, maar de antwoorden op de vragen die enigszins spannend zouden kunne …

 9. Julian Assange vind ik eigenlijk een vervelend menneke. Hij liet zich de ambassade uitdragen alsof hij als Jezus Christus net van het kruis was gehaald. Hij had een baardje gekweekt alsof hij lang in een donkere kelder was gemarteld en als soort geheime boodschap droeg hij een boek van Gore Vidal mee: History of the National Security State. Het handboek martelaarschap had hij wijselijk in de ambas

  Een held, maar geen sympathieke

  Opinie

  Julian Assange vind ik eigenlijk een vervelend menneke. Hij liet zich de ambassade uitdragen alsof hij als Jezus Christus net van het kruis was gehaald. Hij had een baardje gekweekt alsof hij lang in een donkere kelder was gemarteld en als soort geheime boodschap droeg hij een boek van Gore Vidal mee: History of the National Security State. Het handboek martelaarschap had hij wijselijk in de ambas …

 10. Theodor Holman

  Je hoort zo vaak dat de Chinezen spioneren

  Opinie

  ASML, de chipsfabrikant, gaf de volgende boodschap af na diefstal van hun fabrieksgeheimen: "Wij zijn bespioneerd door Chinezen, maar China zat niet achter de diefstal."Het is als de vrouw die tegen de dokter zegt: "Nee, dokter, mijn man heeft mij niet geslagen, maar hij was er wel bij toen ik voor de vierde keer deze week van de trap viel en op mijn arm en ogen terechtkwam."Natuurlijk wil ASML de …

 11. Theodor Holman

  De angst staat steeds vaker aan de rand van mijn bed

  Opinie

  Ik moest weer voor een check-up naar dr. Somsen, mijn cardioloog, en ik was belachelijk zenuwachtig toen ik bij het Cardiologie Centrum naar binnen ging, want Duivel Schuld­gevoel had weer bezit van me genomen.Dat ik Duivel Schuldgevoel duivel noem, is eigenlijk onterecht. In zijn stem hoor ik die van artsen, mijn moeder en vader, vrouwen en vriendinnen, vrienden en stomme televisiepresentatoren d …