THEODOR HOLMAN

 1. 2750 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  Te weinig kleur­rijke kinderen in kinderboeken

  Opinie

  In kinderboeken schijnen te weinig kleur­rijke kinderen voor te komen. Ze heten Pietje of Pim, maar niet Mohammed of Umfufu.Daar is behoefte aan, zeggen lieden die daarvoor hebben doorgeleerd.Hier ligt een uitdaging voor nieuwe auteurs.Heb ik het in mijn jeugd gemist dat er in de kinderboeken die ik las, geen Indische jongens zoals ik waren met wie ik me kon identificeren? Tja, dat 'identificeren' …

 3. Theordor Holman

  Hopelijk weer zo'n geweldige directeur als Beatrix Ruf

  Opinie

  Ik heb zo'n medelijden met mevrouw Ruf. Ze kwam hier zomaar in Nederland terecht, in het Stedelijk Museum. Het leek liefdadigheid van haar, en dat was het ook, want mevrouw Ruf is zo wereldberoemd vanwege haar kwaliteit, dat ze heus wel overal haar centjes kon verdienen.Wat is het Stedelijk nou helemaal voor museumpje?Als je bijvoorbeeld vanaf de Van Baerlestraat de Paulus Potter in loopt, moet je …

 4. Theodor Holman

  Moet het aanvaarden van teleurstellingen geleerd worden?

  Opinie

  Ik kreun mijn pijn weg als ik opsta om Bloem te kussen.Het is of de dood trekt aan mijn rug en knieën, want die lijken vast te zitten aan een ­leven dat achter me ligt.Ik hou een oude wang voor die ze kust. Mijn mond tuit zich bescheiden als een tulp en zoekt haar wang om op te zuigen. Maar ik zuig haar niet op.Is een kus niet het geven van adem, het geven van leven?We laten de scheepjes voorbij v …

 5. Theodor Holman

  'Naar het Pieter Baan Centrum? Dat moet je weigeren'

  Opinie

  "Luister, ik wil niet weten of je het wel of niet hebt gedaan, ik wil alleen weten waarvan je verdacht wordt. Begrijp je wat ik zeg?""Jazeker.""Mooi. Waarvan word je verdacht?""Van verkrachting en moord.""Heb je bekend?""Ik ben nog niet verhoord.""Wat verwacht je precies van mij?""Ik wil zo snel mogelijk weer op straat lopen.""Dan moet je je tijdens het verhoor beroepen op je zwijgrecht, begrijp j …

 6. Theodor Holman

  Ook psychiaters zijn de zwakke schakels in de ketting

  Opinie

  Wie een stoornis heeft, krijgt een andere straf dan wie geen stoornis heeft. Maar wie bepaalt de aard en de ernst van die stoornis? Dat is een psychiater, want die heeft er voor doorgeleerd.Maar als een dader nu niet door een psychiater onderzocht wil worden? Dan kan dus niet worden vastgesteld of hij een stoornis heeft, en kan hij alleen een gevangenisstraf krijgen. Strafrechtadvocaten maken hier …

 7. Theodor Holman

  Ik vond Harvey Weinstein een zeer geschikte kerel

  Opinie

  Ook mij heeft Harvey Weinstein betast. Nou ja, hij heeft mijn hand beroerd. Die had ik namelijk uitgestoken.Het was tien jaar geleden, in 2007.In Park City, een stadje vlak bij Salt Lake City, werd het Sundance Filmfestival gehouden. Omdat daar de Amerikaanse versie van Interview in première ging met Sienna Miller en Steve Buscemi, hadden Gijs van de Westelaken van Column Producties en de Amerikaa …

 8. Theodor Holman

  Nog voor Eberhard onder de grond lag, verliet Jeroen ons

  Opinie

  Sociaaldemocraten waren we, maar aardige sociaal­democraten. Wijs zijn we geworden, stak­kerig wijs.We trokken met elkaar op. We liepen samen van het Sarphatipark tot de Hofvijver. We staken de Jan Schaeferbrug over en struinden door de Joop den Uyllaan naar café De Kiezer.En we verlieten het café omdat we meer zagen in theehuis De Moskee.Toen gingen er een paar weg voor mooie baantjes. Aboutaleb …

 9. Theodor Holman

  Schat­bewaarder tegen de koning: 'We gaan mensen geld geven'

  Opinie

  De koning zat aan tafel met de schat­bewaarder, die een dikke zak koninklijke guldenaren bij zich had. De schatbewaarder stortte de belastingcenten uit over de tafel. "Hoe gaan we dit verdelen, schatbewaarder?" vroeg de ­koning."Het volk is arm, sire, want het heeft moeten bezuinigen. Dus gaan we de mensen wat geld geven.""Ah, juist. Ja, dat lijkt me heel rechtvaardig en verstandig.""Dus ik dacht, …

 10. Theodor Holman

  'Vertrouwen in de toekomst' klinkt als een laffe belediging

  Opinie

  Dan zitten Rutte en de Bende van de Zwarte Hand meer dan tweehonderd dagen bij elkaar en vervolgens bedenken ze het motto: 'Vertrouwen in de toekomst'.Interessante zin. Uit hun mond klinkt hij meer als een laffe belediging dan als een inspirerende slogan. Tegen wie hebben zij het? Tegen hun kiezers? Moeten die hen vertrouwen, terwijl ze komen met standpunten die niet in hun partijprogramma's te vi …

 11. Theodor Holman

  'Er moet steeds meer getroost worden, denk ik'

  Opinie

  Een oude man met een versleten hond spreekt me aan."Hij is dood, hè?""Ja, toch nog onverwacht," zeg ik, "maar het was een goede burgemeester.""Nee, ik bedoel je hond.""O, die... Ja, die is ook dood."De man wijst naar zijn hond."Die gaat ook zo... Ik bedoel, niet vandaag, maar misschien morgen, of volgende maand... Begrijp je wat ik bedoel? Hij is op.""Vervelend.""Ja... 't Was niet mijn hond. Van m …