THEODOR HOLMAN

 1. 2695 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  'Kijk mij eens moedig zijn. Ik trap tegen een beeld!'

  Opinie

  Ik zag gisteren volwassen Amerikanen vol woede tegen een beeld trappen van een of andere schavuit. Vermoedelijk een rechtse klootzak of zoiets.Het beeld lag al, totaal verbogen, op de grond. Toch moest ertegen geschopt en gescholden worden. Met een hysterie waar ik van schrok.Het beeld leek er minder van onder de indruk dan ik.Het vreemde was dat, na de eerste schop, er andere mensen kwamen - rede …

 3. Theodor Holman

  Leed daar was minder dan leed hier, werd ze verteld

  Opinie

  Japanse bezetting, 75 jaar geleden. Thema 2017: het vertellen van verhalen.Mijn ouders, nog gekleed in kamp, keerden in 1946 terug.'Indisch' was iets dat was vergeten.Ze werden begroet met onbegrip.Leed daar was minder dan leed hier, werd ze verteld; ze bogen hun hoofd niet.Dat hadden ze al te veel gedaan.Voor de keizer van Japan die mocht blijven leven. Niemand begreep hun verhalen."Maar wij... M …

 4. Theodor Holman

  Het 'eigenlijk ook'-virus manifesteert zich steeds virulenter

  Opinie

  In Charlottesville waren het walgelijke, gewelddadige nazi's die demonstreerden. Een van die racisten gebruikte een auto als bom en reed in op een groep.De racisten droegen vlaggen met hakenkruisen, ik hoorde dat er antisemitische teksten werden gescandeerd, ze brachten de Hitlergroet, sommigen waren openlijk lid van de KKK - er was geen misverstand mogelijk.Nazi's en fascisten zijn er altijd trot …

 5. Theodor Holman

  Ik zou ook best met Lego Star Wars willen spelen

  Opinie

  In Koning zit de groei. Vooral in z'n lichaam en z'n taalvermogen. Hij komt met z'n moeder even op bezoek om afscheid te nemen, want hij gaat op vakantie. Ik zet de tv zachter, maar niet uit. Ik wil horen wat de BBC over de nucleaire dreiging tussen Amerika en Noord-Korea te melden heeft."Mag ik je computer?" vraagt hij. "Wel voorzichtig."Hij tikt wat in. Even later kijk ik naar een geraffineerd f …

 6. Theodor Holman

  Achter Amerika staan is in Nederland dan het foute standpunt

  Opinie

  Het kan best zijn dat ik geen gelijk krijg en dat er wel een nucleaire oorlog komt.Ik sta dan achter Amerika, maar dat is dan in Nederland het foute standpunt. Zeker als de Verenigde Staten zo'n nucleaire oorlog winnen. Zes uur nadat de bom is gevallen, begint de publieke omroep met live-uitzendingen. De analisten zullen beweren dat al die slachtoffers voorkomen hadden kunnen worden als Amerika zi …

 7. Theodor Holman

  Ik ben niet onder de indruk van de taal van Trump en Jong-un

  Opinie

  Trump ¬≠gebruikte oorlogsretoriek.Kim Jong-un ging eroverheen. En nu beweert men dat het juist de retoriek van Trump is die een kernoorlog dichterbij brengt.De redenering daarbij is: wanneer je steeds oorlogszuchtiger taal gebruikt, komt er een moment dat je tot afschrikwekkende daden moet overgaan om je geloofwaardigheid te bewaren, ook al wil je dat niet.Zou dat nou zo zijn? Ik geloof het niet. B …

 8. Theodor Holman

  Je bent 80 procent mens en voor 20 procent een zeikstraal

  Opinie

  Ik vraag waar Willem ligt en of hij bezoek mag hebben.De zuster kijkt mij aan of ik iets doms heb gevraagd.Ik kan hem niet meteen vinden, maar opeens zie ik hem. Hij slaapt. Zo ziet hij er dus uit als hij dood is, denk ik. Zal ik dat straks tegen hem zeggen? Nee.Hij doet zijn ogen open en meteen verkrampt zijn gezicht. Hij heeft pijn.Als hij mij goed heeft gezien, sluit hij zijn ogen weer.Ik zwijg …

 9. Theodor Holman.

  Of ik kan schrijven, weet ik niet. Ik kan in ieder geval lezen

  Opinie

  Of ik kan schrijven, weet ik niet, maar ik kan in ieder geval lezen. Ik heb zelfs het idee dat ik weet wanneer een boek goed is, of niet. Vermoedelijk weet ik ook of een boek heel goed is.Ik heb nu iets gelezen dat ik zo ongelooflijk goed vind, zo prachtig, dat ik superlatieven te kort kom. Het is De Wereld Waar Ik Buiten Sta - Oorlogsdagboek 1942-1945 van de dichteres Hanny Michaelis. (1922-2007) …

 10. Theodor Holman

  Amsterdam besloot iets te doen aan die christelijke jeugd

  Opinie

  Een paar jaar geleden besloot de gemeente Amsterdam iets te doen aan die christelijke jeugd die lid wilde worden van het inhumane Groot Roomse Leger, en dus werd zuster Maria aangesteld om de ravottende jongeren in de gaten te houden die wilden uitreizen.Naar nu blijkt dat zuster Maria al haar vriendjes en vriendinnetjes mooie baantjes heeft toebedeeld en schijnt er zelfs sprake te zijn van corrup …

 11. Theodor Holman

  'Men geeft liever geld aan een voetballer dan aan kanker'

  Opinie

  'Vind je het niet ongelooflijk onethisch dat Neymar zo'n 200 miljoen euro aftikt?""Nee. Hoezo?""Het is toch... Getverderrie, er is zo veel armoede en dan komt zo'n jongen en die verdient met voetbal 200 miljoen. Ik vind dat een onethisch groot bedrag.""Dat zei je al. Maar waarom?""Waarom moet iemand zo veel geld verdienen?""Dat is geen antwoord op mijn vraag. Waarom mag hij geen 200 miljoen euro v …