THEODOR HOLMAN

 1. 2798 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  En zodoende stootte zij Emilius Lacus Boxx van de troon

  Opinie

  Koning Emilius Lacus Boxx herinnerde zich nog goed dat de tovenaar hem destijds een heerlijk ruikende, maar onbekende, sappige vrucht voorhield. Hij wist toen nog niet dat de teruggetreden koning Johannus Primo snode plannen smeedde."Dit is de vrucht politiek, Majesteit," zei de tovenaar."Wat? Hè? Hoe bedoel je? Dit is toch een tomaat?""Nee, Majesteit. Deze vrucht heet politiek. Wilt u hem? Ik waa …

 3. Theodor Holman

  Gloria Wekker heeft alleen maar mensen uit elkaar gedreven

  Opinie

  Dinsdag schreef ik een column waarin ik probeerde aan te tonen dat winnares van de Joke Smit-staatsprijs voor emancipatie, Gloria Wekker, nepwetenschap bedreef. Dat de staat daarvoor, namens ons, een prijs uitreikt, moet de staat weten. Het vreemde is alleen dat Wekker in feite niets betekent voor de vrouwen en met haar idee over de voortdurende witte schuld alleen maar mensen (mannen én vrouwen, …

 4. Theodor Holman

  Hoe weet Gloria Wekker dat allemaal?

  Opinie

  Gloria Wekker heeft de Joke Smitprijs gewonnen. Dat is een staatsprijs voor vrouwenemancipatie.Emeritus hoogleraar Gloria Wekker meent dat witte mensen (als je 'blanken' zegt, schijnt dat beledigend te zijn) zich altijd schuldig maken aan racisme, zelfs wanneer zij denken dat zij dat niet doen. Zij heeft daarvoor een redenering die ik niet geheel kan begrijpen, maar dat ligt ongetwijfeld aan mij.H …

 5. Theodor Holman

  Ook de dood heeft zo zijn eigen kwaliteit

  Opinie

  De vader gaf als antwoord: "Hij is daarna gaan drinken.""Veel?" vroeg ik."Ja... Heel veel."Hij vertelde over zijn zoon met een medelijden waarvan hij hoopte dat ik het niet zou merken, maar ik hoorde het, want hij kon niet anders."Is hij ermee naar de dokter gegaan?""Nee... hij wacht tot er iets kapot gaat, denk ik. En ik kan het hem niet kwalijk nemen. Ik ben er zelf ook verdrietig over. Ik denk …

 6. Theodor Holman

  Ik kon natuurlijk mijn overleden vriend zelf bellen

  Opinie

  Ik werd gebeld door een kennis die al meer dan een half jaar dood is. Toen ik de telefoon opnam hoorde ik een enthousiaste vrouwenstem zeggen: "De steen staat er! Kom je vrijdag kijken?"Ik zegde toe, durfde niet te vragen waarom ze zijn telefoonnummer gebruikte en schreef in mijn agenda: 'Steen bekijken.' Zo schreef ik vroeger in mijn agenda dat ik weer een nieuwe baby moest bewonderen van vriende …

 7. Theodor Holman

  Israël, Amerika en wij plaatsen al overal betonblokken

  Opinie

  Natuurlijk is Jeruzalem de hoofdstad van Israël. Zo is Amsterdam de hoofdstad van Nederland. Stel, de Amerikaanse president komt naar Nederland en zegt: "Onze Amerikaanse ambassade in Nederland verplaatsen we naar de enige echte Nederlandse hoofdstad, namelijk Berlijn."Ik zou daar heel erg om moeten lachen. Ik zou geen reden zien om stampij te maken, bommen te gooien, intifada's af te kondigen en …

 8. Theodor Holman

  Ik merkte opeens heel duidelijk dat er in ons dieren leven

  Opinie

  Koning las zijn gedicht voor."W...w..ah...w...a..nnn..t ... o... o... pp... op... hu... hu... e ... t... het b... ba balk kk on ss t aa t i..ie..iet..ss. Eh..Ehn ... d... da... dat... i.. is... uh... uh... nnn...""Want op het balkon staat iets, en dat is een?" herhaalde zijn moeder geheimzinnig, voor het geval hij het niet goed had begrepen.Hij keek rond, herhaalde het woord 'balkon', leek toen wa …

 9. Theodor Holman

  Het geweld tegen ongelovigen neemt toe. Mij verbaast dat niets

  Opinie

  Het geweld tegen ongelovigen neemt toe. Mij verbaast dat niets.De invloed van de kerken neemt af, nieuwe Nederlanders komen uit gebieden waar op ongelovigheid een straf staat, ja zelfs de doodstraf, en als je dan omringd wordt door atheïsten met een decadente levenswandel (korte rokken, homoliefde, vrouwenemancipatie), wil je dat kwaad met wortel en tak uitroeien. En dus lijkt dan geweld tegen ath …

 10. Theodor Holman

  Mijn vrouw vroeg: 'Had je God zelf aan de telefoon?'

  Opinie

  Onlangs overleed Fred van der Spek. De grote PSP'er. Een echte pacifist.Toen mijn naam nog Kuifje was en ik Woodward en Bernstein wilde zijn, vroeg ik aan de hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer of ik Van der Spek mocht interviewen.Dat mocht.Ik belde hem op en hij stond erop dat het vraaggesprek bij mij thuis zou plaatsvinden en niet bij hem, om redenen die ik ben vergeten.Toen het telefoonge …

 11. Theodor Holman

  Een van de nazaten eiste geld van me. 'Want jij bent schuldig'

  Opinie

  Uit het onderzoek naar mijn voorouders is komen vast te staan dat een van mijn grootouders een dief was, een verkrachter, een slavenhandelaar, een seriemoordenaar, een antifeminist, een pedofiel, een kapitalist, een stalinist, een fraudeur, een kippen­neuker en een politicus.Ik praat over het jaar 1269.Nu belde laatst een van de nazaten van de slachtoffers van mijn overgrootvader bij mij aan en ei …