THEODOR HOLMAN

 1. 2858 artikelen sinds 25 mei 2008
 2. Theodor Holman

  F. Starik, een type dat uit het straatbeeld is verdwenen

  Opinie

  En nu is F. Starik overleden. Een dichter die meende dat aan het graf van iedere onbekende dode een boeket poëzie gelegd moest worden.Hij vond dat zoiets moest. Niet de groten, de kampioenen, de winnaars, verdienen een gedicht, maar juist de verliezers en verschoppelingen, de zwervers met pijn en de ­verdwaalden aan wier leven wij niet konden zien of merken dat er iets zinvols aan ­kleefde.Al hadd …

 3. Theodor Holman

  De stemwijzer zegt dat ik op een ouderenpartij moet stemmen

  Opinie

  'En wat zegt de stemwijzer?" Zelfs de gemeente Amsterdam zegt dat als je er niet uitkomt, je de stemwijzer kunt proberen."En wat komt er bij jou uit, Theodor... dat wil je zeker niet zeggen?"Ik wil het best vertellen. Het was 50Plus en nog een ouderenpartij.Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt op dat soort belachelijke partijen te gaan stemmen, maar het is wel het resultaat wanneer ik mijn gevo …

 4. Theodor Holman

  Weet u wie de rechter van Holleeder is?

  Opinie

  De roem die in de pot zit, wordt voor het grootste deel onrechtvaardig ­verdeeld.Ik weet niet wie die pot beheert, maar het lijkt of daar iemand in zit te roeren die zich continu vergist in wat kwaliteit is en wat niet."Wat kunt u?""Zingen.""Oké, goed, hier... roem!"En dan krijgt een dommig schepseltje zo veel onrechtvaardige roem dat haar onkunde mode wordt.Soms gaat het goed."Wat kunt u?""Mijn n …

 5. Theodor Holman

  Ik hoorde ING-topman Ralph Hamers genieten

  Opinie

  Dus ik werd gebeld door Hamers van ING. Hij vroeg of ik nog een manier wist om hem aan die 3 miljoen te helpen."Wat kan ik daarmee verdienen?""Drie ton," zei Hamers. Maar ik zei: "Nee, ik ben moreel hoogstaand. Ik hoef er helemaal niks voor. Ik doe het voor niets. Als we dat allemaal zouden doen, zou de wereld er stuk beter voor staan."Dat was Hamers met mij eens. Hij vroeg toch hoe hij aan die dr …

 6. Theodor Holman

  'Isis lijkt op Israël, zeggen ze? What the fuck!'

  Opinie

  "Mijnheer Boem Boem al Ollandia, mag ik u wat vragen over Isis?" "Ben je Joods?" "Eh... Wat ik wilde vragen: vindt u, net als Nida, dat u - uw groep bedoel ik, Isis dus - op Israël lijkt?""U bent zionist?""Nou eh... De naam is Holman, niet Herzl...""Goed, dan wil ik uw vragen wel beantwoorden. Wat was uw vraag ook weer? O ja, of wij lijken op de staat Israël... Nou nee! Welke zionistische schurk h …

 7. Theodor Holman

  Wilt u meer of minder Nida? Wilt u meer of minder Bij1?

  Opinie

  Nida - politiek antisemitisch eczeem waar ze in Rotterdam last van hebben - is door GroenLinks, PvdA en de SP een tijdje terug nederig gevraagd in Rotterdam mee te doen aan een samenwerkingsverband.Bij Buitenhof zei Jesse Klaver - de GroenLinksrobot in een eikeltjes­pyjama met stropdas - zo ongeveer dat Nida eigenlijk bestaat uit een stelletje topgozers die nota bene een papiertje zonder erg veel …

 8. Theodor Holman

  Waarom vinden we alles vreemd, wat misschien niet vreemd is?

  Opinie

  En het volgende boek dat we hebben gelezen, is werkelijk een grandioze roman. Het heet Boos Graan, is geschreven door Hette Bloos en gaat over een zwart meisje dat opgroeit in een zwaar gereformeerd milieu op een boerderij in Zeeland. Dat laatste lijkt op zichzelf natuurlijk al vreemd, maar ís het echt vreemd? Dat is de vraag die dit boek ook stelt. Waarom vinden we alles vreemd, wat misschien nie …

 9. Theodor Holman

  Als psychiater ontving ik D66: 'Ik ben depressief, dokter'

  Opinie

  Als psychiater ontving ik gisteren D66. "Vertel het maar." De partij begon onrustig op haar stoel te wiebelen en zei eerst niets. Maar opeens begon zij te praten."Ik ben depressief, dokter. Ik voel mij verdrietig, ellendig, verlamd. Als ik iets wil doen, doe ik het verkeerd..."De partij viel even stil, om daarna met gebroken stem te zeggen: "Het voelt... het voelt alsof ik geen bestaansrecht meer …

 10. Theodor Holman

  Nooit is Remco Campert ouder geworden

  Opinie

  Toen zijn dichtbundels mijn leerboeken waren,ik zijn woorden onder de knieprobeerde te krijgen,ik zijn zinnen wilde beleven, ik zijn leven wilde leven, ik zijn avonturen zocht,ik zijn 'ik' wilde zijn,begreep ik dat ik hard moest werkenom zijn stem niet uit mijn mond te laten komen.Er kwamen andere leerboeken,maar altijd keerde ik terug naar zijn ogenschijnlijk eenvoudige muziek.Ogenschijnlijk.Zinn …

 11. Theodor Holman

  Als ik de foto zie, schrik ik, zonder het te laten merken

  Opinie

  De Franse weduwe en ik zitten in het huis waar mijn vriend is gestorven opeens met ons tweeën. "Er is een foto...," zegt ze, en ze maakt haar zin niet af. Ze loopt naar een kastje, opent een la en haalt daar een tamelijk ouderwets zwart-wit­portret uit. Het is een meisje, toen achttien, twintig. Vrolijk lachend, mooi. Als ik de foto zie, schrik ik, zonder het te laten merken."Ken je haar?"Ik knik; …