Het Parool

Eenrichtingsverkeer

De Eerste Van Swindenstraat wordt eindelijk opgeknapt. Niet alleen verdwijnen er veel bomen en parkeerplaatsen, tegelijkertijd wil men ook eenrichtingsverkeer invoeren, omdat ‘de bewoners daar voor zijn’.

Alleen zeiden ondernemers van deze winkelstraat in 2019 al in Het Parool tegen te zijn. Zij vrezen veel klanten te verliezen – iets wat we ook hoorden bij de inspraak tijdens onze vergaderingen.

Waarom drukt GroenLinksbestuurder Rick Vermin dit plan door ten koste van de winkeliers? Luister toch naar de lokale ondernemers, die het door Covid-19 en verdubbeling (!) van de parkeertarieven al enorm zwaar hebben. Zorg ervoor dat zij niet de volgende groep zijn die de stad uit worden gejaagd.

Jax van Vliet (VVD), Frans van Vliet (VVD) en Bas van Vliet (Méérbelangen) van stadsdeelcommissie Oost

Niet naar Qatar willen

Zo – 4-2 verliezen van Turkije – kun je als Oranje ook een statement maken om niet naar Qatar te gaan.

Rob Bosman, Amsterdam

Vrijbuiters vooruit

Maandag fietste ik langs Tine Bakker, en stopte voor een praatje. Zij is oprichter van tuincomplex De Vrijbuiters, dat recent is verkocht aan een grondspeculant. Die opmerkelijke strook groen tussen autoweg en sloot ligt langs mijn vaste fietsroute, waar ik ooit een ijsvogel heb gezien. Tine was flink bezig iets moois te maken van de ruige slootkant achter de tuinen, en zet zich in om de achterstallige huur alsnog te betalen.

Het Parool schreef (15 maart) over de aanstaande ontruiming. Enkele tuinders hebben zich naar de waterkant verplaatst, omdat die strook grond van de gemeente zou zijn. Dat vond ik net zo wonderlijk als het gegeven dat dit smalle perceeltje, ingeklemd tussen Diemen en Amsterdam, door de provincie is verkocht aan een particulier.

Als je op de kadastrale kaart kijkt klopt het, de slootkant is gemeentegrond. Wanneer de speculant het voor elkaar krijgt woningen te mogen bouwen, heeft dat wijkje wel een gezellige rafelrand.

Gemeente Amsterdam, help De Vrijbuiters! Naast de verloren tuinen ligt er een verwaarloosde ruigte (ten zuidwesten van de Provincialeweg), klaar om een nieuw vrij buiten te worden.

Emil Gorter, Amsterdam

Afhaken, Sigrid

De suggestie van Johan Fretz om met alle progressieve partijen, inclusief D66, Rutte af te wijzen, is niet zo’n gekke gedachte (Het Parool van woensdag). Toen Fortuyn furore maakte, zei men: laat hem maar eens regeren (het kwam er nooit van). Datzelfde zei men later tegen Wilders, die als gedoogpartner in Rutte-I erin en er snel weer uitstapte.

Soms winnen populisten, zoals Nigel Farage bij de Brexit. Maar ook die is inmiddels vertrokken en laat het VK met de gebakken peren zitten.

Het moet iedereen maar eens duidelijk worden dat je met een rechts kabinet, ondersteund door progressieve partijen, een rechts beleid krijgt, met een minimaal progressief sausje. En dat vertaalt zich bij de volgende verkiezingen weer met winst op rechts en verlies bij de progressieve partijen. Dus afhaken, Sigrid Kaag.

Henk Penseel, Naarden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden