Ingezonden brief

'Zzp'er in culturele sector verdient meer aanmoediging en geld'

Zzp'ers in de culturele sector hebben het zwaar, schrijft dans- en balletcoach Benjamin Feliksdal in een ingezonden brief. Ze verdienen meer aanmoediging en geld.

Er zijn in Nederland 106.000 zzp'ers in de culturele sector. Beeld anp

Een zorgwekkende ontwikkeling voltrekt zich binnen de culturele sector, zo blijkt uit de verkenning door de Raad voor Cultuur en de Sociaal Economische Raad waarover Het Parool zaterdag berichtte.

Inmiddels zijn er 106.000 zzp'ers die zelfstandig hun beroep als docent, danser, musicus, musical­artiest, zanger of acteur proberen uit te oefenen. De continuïteit van hun werk is minimaal en staat ook nog eens stevig onder druk.

Men werkt vaak ook gratis, alleen in de hoop ooit betaalde werkzaamheden te krijgen, wat voor veruit de meesten een illusie blijkt te zijn.

Beperkingen
Het is een feit dat de marktpositie van jonge docenten, dansers, musici en diverse andere artiesten met de dag verslechtert. Het wordt daarom tijd dat men zich realiseert dat ook bij de bron - bij de mbo's, roc's en de academies - de jaarlijkse uitstroom van dansers, acteurs, musici, zangers en ­musical­artiesten moet worden beperkt.

Dat betekent dat bij de instroom beperkingen noodzakelijk zijn. Zo zullen de vele mbo's, roc's voor dans, muziek, musical, acteur of artiest en de academies tot een overzichtelijk aanbod moeten worden teruggebracht om vervolgens in te zetten op verhoging van de kwaliteit van de overgebleven opleidingen.

De gedachte dat cultuur jonge theaterkunstenaars onbeperkte kansen biedt is een fata morgana van deze tijd en een product van een kwalijke onderwijspolitiek.

Ik stem verder in met de oproep van FNV Kiem-bestuurder Caspar de Kiefte dat er snel orde op zaken wordt gesteld en dat cultuur waar men voor de kwaliteit opteert veel meer aanmoediging en geld verdient.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll dan naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.