Plus Opinie

Zou er dan toch zoiets bestaan als een volksaard?

Beeld Wolff

Waarom heb ik vrienden? Om een leuke avond mee te hebben, maar ook omdat ik over bepaalde zaken niet goed weet hoe ik erover moet denken.

"Jongens, wat vinden jullie van de nieuwe Grunberg?"; "Jongens, wat vinden jullie van het klimaat?"; "Jongens, wat vinden jullie van het begrip boreaal?"

Ik kan niet alles weten en ik kan ook niet alles lezen. Soms heb ik geen zin in verdieping, soms kan ik het domweg niet - te dom - of is het mijn specialisme niet en wel dat van mijn vrienden.

Bij mij werkt het zo: ik geloof mijn vrouw eerder dan mijn vrienden en mijn vrienden eerder dan de media. En dan geloof ik Het Parool eerder dan De Telegraaf, de Volkskrant of NRC.

De brexit is een goed voorbeeld.

Als ik de kranten lees en de Nederlandse televisie zie, hoor ik dat wij, maar zeker ook de Engelsen, afstormen op een grote, doffe ellende. Vergelijkingen met de Titanic zijn al gemaakt. Maar mijn Engelse vrienden (die echt niet dom zijn) zien reikhalzend naar een brexit uit. Ze weten dat ze enkele jaren van lijden tegemoet gaan, maar daarna volgt een toekomst waarin ze onafhankelijker en vrijer zullen zijn. Een toekomst waar wij jaloers op zullen zijn.

Heb ik de verkeerde vrienden? Zou kunnen, maar andere Engelse mensen ken ik niet of willen geen vrienden met mij zijn.

Ik geloof ze.

Ik vind dus een harde brexit niet zo erg als hij komt.

Hetzelfde geldt voor Trump.

Ik ken Amerikanen die sterk voor Trump zijn. Ze zeggen dat wij niks van Amerika begrijpen, zoals mijn Engelse vrienden beweren dat Europeanen 'no understanding' hebben van wat zich in het Verenigd Koninkrijk afspeelt.

Zou er dan toch zoiets bestaan als 'een volksaard?'

Waardoor wordt die bepaald? En wat is bijvoorbeeld de Nederlandse volksaard?

Zowel mijn Engelse als Amerikaanse vrienden vinden ons 'goede handelaars'. Waarom ze dat vinden, weten ze eigenlijk niet. Ze vinden ons ook 'slim'. Negatieve eigenschappen: we zijn luidruchtig, weinig gastvrij, zuinig. Ze vinden Rutte een typisch voorbeeld van een Nederlander (Indische vader!).

Vierhonderd jaar geleden, in de tijd van Rembrandt, vond men de Nederlander ook al luidruchtig, weinig gastvrij, zuinig, etc.

Als we vierhonderd jaar verder zijn en alle nationaliteiten door elkaar zijn gehusseld, zijn de Nederlanders dan nog steeds slimme kooplieden?

Ik denk het wel.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden