Lezersbrief

‘Zorgverleners, wees solidair en laat je vaccineren’

Uit een ledenpeiling van beroepsorganisatie voor verplegenden en verzorgenden NU’91 blijkt dat 30 procent van de zorgverleners niet bereid is om zich te laten vaccineren. Paroollezer Frans Leliveld schrok van dit percentage en voelde wrevel opkomen, schrijft hij in deze ingezonden brief.

Biontech - injectie vaccin Beeld Biontech
Biontech - injectie vaccinBeeld Biontech

Op de ic, waar ik al 22 jaar als verpleegkundige werkzaam ben, hoor ik verschillende argumenten waarom men zich niet wil laten vaccineren, of in ieder geval niet meteen. Er heerst wantrouwen omdat de ontwikkeling van het vaccin zo snel is gegaan, ondanks dat er al zo vaak is uitgelegd hoe dat mogelijk is geweest.

Een ander argument dat ze aanhalen is de veiligheid van het vaccin. Maar er zijn tijdens de vele onderzoeken geen stadia overgeslagen, ze zijn alle doorlopen. Daarnaast, als het EMA een vaccin goedkeurt, mag je er toch van uitgaan dat het veilig is? Je bent zelf geen proefpersoon, dat is iemand anders al geweest.

Als zorgverleners lopen we het risico besmet te raken, ondanks onze beschermende kleding en maatregelen. We kunnen het ons niet veroorloven besmet te raken. Het vaccin is daartoe de sleutel.

Aan de niet-Covid-19-kant van onze ic verplegen we de reguliere patiënten. Als verpleegkundigen, helpenden en buddy’s zijn we vaak dicht bij elkaar, met een chirurgisch mondkapje, niet met een FFP2-masker zoals bij de Covid-19-patiënten. We lopen dus risico, maar dat risico op het besmetten van onze patiënten of elkaar kan weggenomen worden als jullie je laten vaccineren.

Vandaar deze open brief en de oproep aan jullie allemaal: laat je vaccineren, ook de jonge zorgprofessional die misschien denkt: met mij zal het zo’n vaart niet lopen. Denk aan je oudere collega’s, denk aan je patiënten.

Wees je bewust van wat het betekent als er steeds meer collega’s uitvallen, omdat ze dan misschien niet heel erg ziek, maar wel besmet zijn en in quarantaine moeten. Vervangers voor die collega’s zijn er niet en de collega’s die zich wel hebben laten vaccineren, mogen de gaten in het rooster opvullen.

Willen we dat? Of willen we solidair zijn met elkaar en deze gigantische klus klaren? Laat je dus alsjeblieft vaccineren!

Frans Leliveld, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden