Lezersbrief

‘Zorg voor een realistisch en haalbaar klimaatbeleid’

Stijn Nijssen, VVD-gemeenteraadslid, stelt dat de Nederlander een realistisch klimaatbeleid verdient. ‘Echte oplossingen zijn nodig die bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs en het behalen van het Nederlandse klimaatakkoord.’

Het Parool
Extinction Rebellion op de Zuidas. Beeld Bart van Zoelen
Extinction Rebellion op de Zuidas.Beeld Bart van Zoelen

Maandagochtend blokkeerden extremistische klimaatactivisten onder de vlag van Extinction Rebellion (XR) de verschillende kruispunten rondom de Amsterdam RAI. De A10-Zuid en de omliggende wegen in Amsterdam-Zuid liepen vol en mensen die op weg waren naar school, werk of elders kwamen volledig tot stilstand.

Veranderingen bewerkstelligen is gelukkig in het vrije hedendaagse Nederland goed mogelijk. Voor iedereen is er ruimte om zijn of haar stem te laten horen. Naar iedereen zal worden geluisterd. Voor verandering is het belangrijk sympathie op te wekken en mensen te inspireren. En niet alleen bij diegenen die al heilig geloven in het doel van XR, maar juist de mensen die nog over de streep moeten worden getrokken. En dat gebeurt simpelweg niet op deze manier. Sterker nog, het heeft het tegenovergestelde effect.

Ja, er is een probleem. We hebben te maken met klimaatverandering op een globale schaal. Daarom zeg ik ook met trots dat wij als VVD achter het klimaatakkoord van Parijs staan.

De VVD maakt zich hard voor concrete, betaalbare en haalbare oplossingen. Want iedereen moet mee kunnen. Dus niet zoals XR voorstelt om in 2025 de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul te hebben teruggebracht. En als ‘ongelukkig’ bijeffect het gehele land plat te leggen. Lees de doelstelling van deze klimaatactivisten ook met in je achterhoofd dat op het dieptepunt van de coronacrisis de CO2-uitstoot met slechts 17 procent was afgenomen. Het land zou dus volledig op slot moeten.

Kijk bijvoorbeeld ook naar het aardgasvrij maken van de stad. Dit moet gericht zijn op bewezen effectieve technologische en innovatieve oplossingen. En niet op onnodig snelheid maken om het beste jongetje van de klas te zijn door in 2040 aardgasvrij te zijn, zoals GroenLinks nastreeft. Extra pijnlijk is dan ook dat de Algemene Rekenkamer onlangs concludeerde dat het landelijke programma aardgasvrije wijken niet doelmatig en effectief is.

Een schrijnend voorbeeld hiervan is de ontkoppeling van het aardgas van twee appartementen op de Zeedijk en een naburig grachtenpand, waar maar liefst 3 miljoen euro mee gemoeid is. Hoe effectief is dat nog? De Amsterdamse VVD wil dan ook – net zoals de Algemene Rekenkamer – een evaluatie van de aardgasvrije proeftuinen. Zodat wanneer we stappen zetten in het aardgasvrij maken van onze stad, deze ook doordacht en effectief zijn. Want wij staan voor een doeltreffend klimaatbeleid. Met daarbij oog voor de werkelijk duurzame oplossingen, zoals warmtepompen of een aansluiting op lokale restwarmte van bijvoorbeeld datacentra.

Echte oplossingen zijn nodig die bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs en het behalen van het Nederlandse klimaatakkoord. En geen voorspiegeling van ideologische, onrealistische proefballonnetjes. Want dat is wat de Amsterdammer en de Nederlander verdienen: een realistisch en haalbaar klimaatbeleid. In een tempo dat iedereen kan volgen.

Stijn Nijssen, VVD-gemeenteraadslid, Amsterdam. Beeld
Stijn Nijssen, VVD-gemeenteraadslid, Amsterdam.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden