Han Lips

Zomergasten met Hedy d'Ancona kon 15 jaar geleden zijn opgenomen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Hedy d'Ancona.

Han Lips
Zomergasten Beeld NPO2
ZomergastenBeeld NPO2

Het was zo'n Zomergasten die ook vijftien jaar geleden kon zijn opgenomen. Heerlijk. Adèle Bloemendaal zong over ouder worden, Joop Admiraal speelde zichzelf en zijn dementerende moeder.

Meer tachtigerjarenfragmenten waren er over De Tegenpartij en over euthanasie met good old Wibo van de Linde. Zomergast van dienst Hedy d'Ancona (78) had zelfs een filmblik laten openrukken voor een interview met haar geliefde Aat Veldhoen. Uit 1961.

Het schiep als vanzelf een afstand met interviewer ­Thomas Erdbrink (40). Elke keer dat hij zijn gast tegen ­alle afspraken in weer met U aansprak, slingerde hij haar met een grote boog terug de twintigste eeuw in.

Erdbrink moest bekennen dat hij het moeilijk vond om de vrouwenbeweging op waarde te schatten, zo vanzelfsprekend waren de verworvenheden voor hem. Er begon hem pas iets te dagen toen niet één, niet twee, maar drie vrouwen hem in de supermarkt op het hart drukten d'Ancona te bedanken voor wat ze voor de positie van de vrouw had betekend.

Maar zijn soms ronduit naïeve vragen waren de eenentwintigste-eeuwse kijkertjes thuis ook tot hulp. Om nog eens onder ogen te zien hoe groot de stappen voorwaarts zijn die in één mensenleven zijn gezet.

Het kwam allemaal samen in de slotvraag hoe d'Ancona toch zo positief in het leven kan staan. Ze zette het af tegen haar familiegeschiedenis in die wrede twintigste eeuw.

Ze had een veel makkelijker leven dan haar slovende moeder, om over haar vader - overleden op de weg terug uit een concentratiekamp - maar te zwijgen. "Waar zou ik ontevreden over moeten zijn?"

Het lijkt volkssport nummer één om af te geven op de presentator van Zomergasten. Maar dit was Zomergasten zoals Zomergasten bedoeld is. En dat was goeddeels te danken aan Hedy d'Ancona. Maar toch echt ook een beetje aan Thomas Erdbrink.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden