Han Lips

Zomergasten met Griet Op de Beeck: overrompelend en intens

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Griet Op de Beeck.

Han Lips
Griet op de Beeck. Beeld Zomergasten
Griet op de Beeck.Beeld Zomergasten

Het was overrompelend en intens. Lips had het even niet meer, toen Griet Op de Beeck aan het stuur ging zitten en gas gaf. Ze straalde uit dat ze dolgraag bij Zomergasten was, noemde het 'een feestje om te mogen'.

Wat straalde ze veel uit, eigenlijk. Ze was nog maar net begonnen of rond de virtuele dorpspomp begonnen kijkers te roepen dat ze verliefd waren geworden. Verliefd op Griet.

En dat terwijl haar fragmenten weinig vrolijk stemden. Van een verbrand jongetje in een revalidatiecentrum gingen we naar de Golden Gate Bridge, een zelfmoordhotspot. Het ging over mensen die in het verkeerde lichaam zitten, alcoholisten, gedetineerden, uitgewezen asielzoekers.

Telkens gaf Griet lucht door te vertellen over de spirit waarmee mensen hun malheur te boven kunnen komen. En dat wondermooi verwoord in zangerig Vlaams.

De 'grondeloze eenzaamheid' van haar jeugd, haar eetstoornis, haar doodswens op enig moment - het mocht allemaal besproken worden.

Toch wonderlijk dat ze presentator Thomas Erdbrink terugfloot toen die vroeg of ze een geliefde heeft. "Wat doet het ertoe?" En dat na een fragment over de drooggekookte relatie van een ouder echtpaar.

De maakbaarheid van de mens was een rode draad. Kijk naar Griet zelf. "Ik heb mezelf uit allerlei soorten drek getrokken." Geluk noemt ze 'overroepen'. Liever zet ze in op diep graven en 'hard leven'. Het beste ervan willen maken, dan is veel mogelijk. Een optimistische kijk op het leven die erin gaat als koek.

Die gaf ons de eerste twee uur een heerlijke, bijzondere avond. Daarna begon er toch iets te knagen: Zomergasten met Griet kreeg iets van zo'n swingkerk vol blije gelovigen die hun leven opnieuw zijn begonnen en daarvan willen getuigen met veel zang en dans. Overrompelend en intens, maar daar is drie uur óók een lange zit.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden