Han Lips

Zielig: zelfs de lachband lacht nauwelijks om Jensen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Jensen.

Han Lips
Jensen Beeld RTL 5
JensenBeeld RTL 5

Na vijf talkshowloze jaren zit Robert Jensen (45) weer achter zijn vertrouwde desk. Jensen leek na 650 uitzendingen gestopt, maar het programma keert terug omdat Jensen 'een verhaal wil vertellen dat andere media laten liggen'.

Het kwam Lips vreemd voor dat een interviewer zelf een verhaal wil vertellen. Waarom brexitarchitect Nigel Farage of om het even welke gast uitnodigen als je zelf iets kwijt wil? Maar het binnenhalen van Farage was juist déél van het verhaal, zo meldde Jensen maandag al bij Pauw.

Daar zat iets in: als Farage blijkbaar bereid is naar Hilversum te komen voor een gesprekje van amper 12 minuten, waarom verscheen hij dan na het brexitreferendum nog niet aan een Nederlandse talkshowtafel?

Aan zijn redenaarskwaliteiten kan het niet liggen. Farage vertelde een solide verhaal met heldere argumenten.

Het was jammer dat hij steeds hinderlijk werd onder­broken door Jensen, die een parodie op een interview opvoerde. Niet alleen strooide hij met onwaarheden ('De gevestigde orde in Nederland brengt fake peilingen uit waaruit moet blijken hoe blij we zijn met de EU'), hij leek amper werkelijk geïnteresseerd in zijn gast.

Farage diende als middel om Jensens eigen mening uit te dragen. Die kent een paar kernpunten: politici zijn incapabel omdat ze politici zijn én de sterke mannelijke leider is een zegen. Dat laatste punt maakte Jensen met een stukje autocue-cabaret. Zo pijnlijk ongrappig dat zelfs de lachband er maar moeizaam om kon grinniken.

Armoediger nog was een paneldiscussie, waarbij Jensen de mannelijkheid van een 'zoon van vrienden' besprak. "Elf jaar en een kapsel dat zelfs Elton John te gay zou vinden. Ik vond het zielig." Dat was precies de kwalificatie die Lips voor de comeback van de ver over zijn hoogtepunt geraakte Jensen in gedachten had.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden