Column

Zeur niet dat wij te laks zijn om naar je fietsdepot in Oceanië te komen

Johan Fretz
Johan Fretz Beeld Het Parool/Floris Lok
Johan FretzBeeld Het Parool/Floris Lok

'Fietsdepot barst uit zijn voegen door lakse Amsterdammer.' Ik las deze kop en ontplofte bijna van woede. De gemeente Amsterdam begrijpt niet dat Amsterdammers hun weggesleepte fiets vaak niet komen ophalen? Ik leg het graag even uit.

Omdat het in Amsterdam nogal druk is, is er niet altijd plaats om je fiets netjes in een rek te zetten. Gelukkig zijn de meeste mensen goed genoeg opgevoed om hun tweewieler niet midden op de stoep neer te zetten. Niets aan de hand dus. Maar voor de fietspolitie luisteren de regels nogal nauw. Al zet je je fiets slechts twee centimeter buiten de getekende lijntjes, hij zal worden weggesleept. En waarom? Overlast? Cry me a river! Het is rechtlijnig regeltjesfetisjisme waar niemand gelukkiger van wordt.

Wanneer zijn we opgehouden de chaos lief te hebben? Amsterdam is een stad van inmiddels bijna een miljoen inwoners en de tweewieler is hier heiliger dan de koe in India. Laat mijn fiets dus gewoon met rust!

Maar wat doet de gemeente? Die sleept je fiets weg naar een depot dat gevoelsmatig ongeveer ter hoogte ligt van Papoea-Nieuw-Guinea. Als ik mijn weggesleepte fiets kom ophalen, plak ik er altijd een midweekje Westelijk Havengebied aan vast, zo absurd ver ligt dat depot buiten de stad.

Bij de gemeente begrijpen ze dit niet. Een keer was mijn fiets weggesleept. Ik belde het depot en vroeg de telefoniste hoe ik er het snelst kwam, waarop zij zonder enige ironie zei: 'Het is maar een kwartiertje fietsen.'

Natuurlijk komen Amsterdammers hun fiets niet altijd ophalen, áls ze al weten dat het ding daar staat. Iedereen haat dat depot. Ik heb serieus nog liever dat mijn fiets door een junk wordt gejat, die heeft er nog iets aan.

En als je als gemeente dit beleid wilt blijven voeren: ga je gang, maar zeur dan niet als een passief-agressieve in de steek gelaten geliefde dat wij te laks zijn om naar je depot in Oceanië te komen.

Ik was altijd in de veronderstelling dat de gemeente dit wegsleepbeleid had ingevoerd omdat ze er dikke knaken aan verdiende, maar uit het artikel blijkt dat zelfs zij er verlies op maakt. Ik zou zeggen: stop er dan mee! Steek het geld en de energie liever in een tweede fietsflat, meer rekken, maar vooral: vraag jezelf eens af hoe je het leven in de stad werkelijk aangenamer maakt voor de mensen die er leven.

Parool-redacteur Marc Kruyswijk schreef een reactie op de column van Johan Fretz: 'Zonder meer fietsparkeerplekken moet er vooral meer geknipt worden.'

j.fretz@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden