De Republiek

Zelfs nu is Van der Laan te groot om zomaar aan voorbij te gaan

Ruben Koops
Ruben Koops Beeld Wesley van Zuthpen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

De brief die eraan zat te ­komen, maar toch als een verrassing kwam, is al ­bijna twee weken oud. Aan 'nog een poosje' burgemeester blijven kwam op 18 september abrupt een einde.

Sindsdien wordt er goed voor de stad gezorgd, zoals de burgemeester aan zijn lieve Amsterdammers in de Stopera heeft gevraagd. Een locoburgemeester neemt de noodzakelijke beslissingen, de raad ruziet plichtmatig over huur- en koopwoningen.

Maar, zoals een wethouder het verwoordde, de boel draait door met de handrem er nog op. Ook SP-fractievoorzitter Daniël Peters, zo'n beetje de eerlijkste politicus van Amsterdam, zei het ronduit tijdens een debat over uitgeprocedeerde asielzoekers.

"Ik vind het lastig om het debat zomaar voort te zetten, zonder diegene die zo'n stevige stempel heeft gedrukt op dit dossier."

Een raadsvergadering die twee dagen had moeten duren, werd in een dag afgeraffeld. Men is er echt beduusd van.

Van der Laan is niet alleen de geliefde eerste burger van de stad; in het stadhuis is hij een powerhouse, een instituut waar niemand omheen kan, en zijn plek boven op de apenrots is onbetwist.

Hoewel locoburgemeester ­Ollongren zijn taken op uitstekende wijze waarneemt, laat de burgemeester met zijn ziekmelding gevoelsmatig een vacuüm achter dat niet zomaar gevuld is. De woorden van Peters zijn geen beleefdheid, hij verwoordt wat iedereen voelt.

Het is één van de redenen waarom er niet of nauwelijks over de toekomst wordt gesproken. In het openbaar dan, want op de achtergrond gebeurt er van alles. De eerste besloten ­bijeenkomst met alle hoofdrolspelers, fractievoorzitters en wethouders over hoe het nu verder moet, is achter de rug.

Inmiddels heeft ook de commissaris van de Koning, Johan Remkes, de fractievoorzitters uitgenodigd om bij hem op bezoek te komen om over de situatie te praten.

Samen in een busje naar Haarlem, in het geniep, uit respect voor de burgemeester. Zelfs in zijn ­afwezigheid is Van der Laan te groot om zomaar aan voorbij te gaan.

Deze ongekende tact staat in schril contrast met de wilde speculaties buiten het stadhuis.

Het zijn niet eens geruchten te noemen, want daar zou een kern van waarheid in kunnen zitten. Het onsmakelijke dieptepunt is de petitie die online is gestart ­tegen de kandidatuur van Femke Halsema als nieuwe burgemeester.

Onzinnig natuurlijk, want het impliceert dat er van hogerhand aan allerlei touwtjes kan worden getrokken om te bepalen wie wordt aangesteld als nieuwe burgemeester van Amsterdam.

En dat is mis: de gemeenteraad gaat daarover, via de moderne benoemingsprocedure. En aangezien er op 21 maart nog raadsverkiezingen worden gehouden, voordat de benoeming van een nieuwe burgemeester aan de orde komt, gaan de Amsterdammers er meer dan ooit zelf over.

Krijgen rechtse partijen een meerderheid, dan is een rechtse kandidaat logisch, terwijl een overwinning van links waarschijnlijk een door links voor­gedragen burgemeester oplevert. "Niet stemmen, niet zeiken," zoals Van der Laan dat in 2014 zelf omschreef bij AT5.

En dan nog iets: de voordracht van burgemeesters als Ahmed Aboutaleb in Rotterdam en Pauline Krikke in Den Haag lekten pas uit aan het einde van de benoemingsprocedure, op de dag van hun voordracht in de gemeenteraad.

Het duurt dus nog zeker een jaar tot er iets zinnigs over te zeggen is. Maar goed ook, want zo lang hebben stad en stadhuis wel nodig om eraan te wennen dat de baas er niet meer is.

Lees alles over Van der Laan in ons dossier.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden