Han Lips

Zelfs Bianca had zich na de eerste Big Brother teruggetrokken

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Andere Tijden.

Han Lips
Andere Tijden Beeld NPO 2
Andere TijdenBeeld NPO 2

Andere Tijden blikte terug op de eerste serie van Big Brother, de moeder aller reality-tv-programma's. Lips, die in 1999 Big Brother trouw doch kritisch volgde, was vooral benieuwd hoe het nu was met winnaar Bart, knuffelaar Ruud, matennaaier Willem en Sabine 'kutkip!'.

Maar hij moest wat oud-bewoners betreft genoegen nemen met Bianca 'wie-ook-alweer', die na 43 dagen vrijwillig het huis verliet.

Andere Tijden ging vooral over de mensen achter het baanbrekende programma. Zoals producent Paul Römer, die glunderend vertelde over de machinaties achter de schermen: "Manipuleren klinkt heel negatief, maar soms moest je de emoties een beetje oppoken."

Hoofdredacteur Hummie van der Tonnekreek keek er iets anders op terug: "De saaiheid was de kracht van het programma."

Geestig was de terugblik op de commotie die het programma als sociaal experiment destijds opwierp: het zou psychologisch onverantwoord en onethisch zijn de kandidaten 100 dagen geen privacy te gunnen.

Media-ethicus Huub Evers had zich vooraf ook zorgen gemaakt, maar gaf nu ruiterlijk toe dat de eerste Big Brother een ­'redelijk onschuldig' programma was geweest.

Uitgerekend Big Brother-oermoeder Hummie van der Tonnekreek stelde wél vragen bij het genre reality-tv: "Ik denk dat programmamakers die reallife maken zich wel moeten realiseren wat ze met mensen doen."

Maar de voor de hand liggende tegenwerping dat ze juist medeverantwoordelijk was voor de opkomst van het genre wees ze wild gesticulerend van de hand.

Dat geen van de andere oud-bewoners voor de camera wilde verschijnen, was tekenend. Zelfs Bianca had zich na haar korte bestaan als BN'er tegen wil en dank teruggetrokken in Zeeland, want ze had buitenruimte nodig: ze voelde zich na haar BB-avontuur al snel opgesloten.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden