'Zakkenvullers verwoesten de stad'

De mogelijke sluiting van reisboekhandel Evenaar laat zien hoe de stad kapot wordt gemaakt door de allesverslindende geldmachinerie, schrijft Eric Duivenvoorden maandag in een opiniestuk in Het Parool.

Eric Duivenvoorden
Reisboekhandel Evenaar kan de huurverhoging van 2100 naar 5000 euro niet betalen. De winkel moet uit het pand vertrekken. Beeld Eva Plevier
Reisboekhandel Evenaar kan de huurverhoging van 2100 naar 5000 euro niet betalen. De winkel moet uit het pand vertrekken.Beeld Eva Plevier

Vrijdag bracht Het Parool het trieste bericht dat alweer een kleine, bijzondere winkel, reisboekhandel Evenaar, van zijn plek in de binnenstad wordt verdreven. Tegelijk was daar de coming-out van gemeenteraadslid van D66 Marcel van den Heuvel als onvervalste huisjesmelker.

Als eigenaar van de winkel is hij genoodzaakt om enkele reparaties uit te voeren. Voor hem aanleiding om dan maar tegelijk de panden op de hoek van de Oude Spiegelstraat en het Singel (waar hij ook zelf woont) helemaal te renoveren en de huur van de winkel flink op te voeren, naar meer dan vijfduizend euro per maand, bijna een verdrievoudiging. Exit Evenaar.

Dictatuur
Verschraling winkelaanbod
Dit soort huurverhogingen zijn momenteel schering en inslag in het centrum van Amsterdam, met een razendsnelle verschraling van het winkelaanbod tot gevolg. Opmerkelijk aan het verhaal is de eerlijke wijze waarop het gemeenteraadslid de bittere pil verguldt. Want hij moet natuurlijk wel aan zijn pensioen denken. De waarde van de panden is na de renovatie en zonder de boekhandel zo'n drieënhalf miljoen euro.

Maar laten we niet te hard oordelen over het lot van de huiseigenaren in het centrum. Volgens Van den Heuvel heeft hij weinig keus: "De huur die Evenaar wil betalen is voor de Negen Straatjes niet realistisch. Dat is voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ik zou het anders willen, maar ik kan daar niet voor zorgen en de gemeentepolitiek ook niet."

Dictatuur
Arme eigenaren - als slaaf van de vrije markt zijn ze gedwongen hun huurders op straat te zetten. Als dit het is wat de liberale marktwerking ons brengt, is het beter om over de dictatuur van de vrije markt te spreken. Om de huiseigenaren te bevrijden van deze enorme last dient onmiddellijk te worden ingegrepen: er zal op een of andere manier door deze perverse uitwassen van de vrije markt heen gebroken moeten worden.

Maar men staat erbij en kijkt ernaar hoe de ene na de andere winkel uit het straatbeeld verdwijnt om plaats te maken voor een of andere gris- en graaiwinkel, het nieuwe winkelgenre voor de rondsnackende toerist en funshoppende elite.

Nietsontziende geldmachinerie
"Je kunt de strijd van de markt haast niet meer winnen," zoals een D66-bestuurder van stadsdeel Centrum het onlangs uitdrukte. Maar dat is wel wat je van een stadsbestuur en van Amsterdams grootste collegepartij mag verwachten. Dat ze Amsterdam verdedigen tegen de nietsontziende geldmachinerie, dat ze ervoor zorgen dat Amsterdam zijn veelzijdige en open karakter behoudt en dat er voor iedereen plaats is.

De hegemonie van het grote geld doet zich trouwens niet alleen voelen bij de winkelnering. De woningmarkt in de stad staat onder een vergelijkbare druk en ook in de (thuis)zorg komen de gevolgen hard aan. Tot hoever laten we het leven in Amsterdam door de markt dicteren?

Steeds vaker wordt de houding ontmaskert van degenen die de touwtjes en het geld in handen hebben. Ze ontlopen hun verantwoordelijkheid, of het nu gaat om belastingontwijking - 'We doen niets illegaals' - of woekerhuren - 'Ik zou het anders willen, maar ik kan niet'.

Schijnbaar gebeurt er niets verkeerds, maar ondertussen gaat Amsterdam naar de klote. Hebben Van den Heuvel en al die andere zakkenvullers dan geen enkel moreel besef? Maximale winst is geen noodzaak, maar een keuze.

Eigen broek ophouden
Blijkbaar heeft Amsterdam strengere regels nodig om dit soort eigenaren, die alleen maar oog hebben voor hun eigen portemonnee, in het gareel te houden.

En dan is Van den Heuvel ook nog de vertegenwoordiger van D66 in de raadscommissie Cultuur: "Cultuur is een belangrijke portefeuille voor de stad en in die lijn vind ik ook wel dat boekhandels nodig zijn. Maar die moeten wel hun eigen broek ophouden." Hoe noem je iemand die uit alle macht de broek van kleine ondernemers in de binnenstad naar beneden trekt? Een stadsverkrachter.

null Beeld Eric Duivenvoorden
Beeld Eric Duivenvoorden

Eric Duivenvoorden

Mede-initiatiefnemer voor FAIRcity, www.faircity.amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden