Massih HutakBeeld Artur Krynicki

Ymere lijkt meer gefixeerd op winst dan op gezondheid

PlusMassih Hutak

In oktober noteerde deze krant voor het eerst: ‘In twee tuindorpen in Noord zijn te hoge concentraties lood gevonden in het drinkwater.’ De wettelijke norm: maximaal 10 microgram lood per liter water. In sommige huizen is wel 80 microgram per liter gemeten. Lood brengt schade toe aan het leervermogen van kinderen. ‘Uit onderzoek blijkt dat drinkwater met een loodconcentratie van 30 microgram per liter correspondeert met vijf IQ-punten.’

De afgelopen maanden druppelden steeds meer berichten binnen over het schadelijke drinkwater en de hartverscheurende verhalen van inwoners.

Gisteren berichtte AT5 over Noorderling Fiona Klück die op een RIVM-rapport was gestuit waaruit blijkt dat lood in drinkwater een verhoogd risico op miskramen geeft. Zij kreeg onlangs zelf een miskraam en toen ze hierover sprak met buren, hoorde ze dat meer mensen te maken hadden met zo’n situatie. ‘Ze eist een onderzoek naar de link tussen het aantal miskramen en loden leidingen,’ aldus AT5.

Wethouder Laurens Ivens wilde nog niet reageren. Eerder las ik dat woningeigenaar Ymere de loden leidingen ‘onwenselijk’ vindt en ervan af wil, maar het tegelijk huurders het sloop- en breekwerk onder de keuken of de vloer wil ‘besparen’.

Stel je voor dat je je bekommert om mensen die altijd netjes huur betalen, maar waarvan de huizen niet voorzien in een basisbehoefte als schoon en veilig drinkwater. Het is extra pijnlijk dat in die buurten de afgelopen jaren steeds meer jonge gezinnen zijn komen wonen en de te hoge concentratie lood in het water uitgerekend het schadelijkst is voor kinderen.

Oude bewoners zeggen al langer op de hoogte te zijn van het schadelijke water en stellen dat dat ook geldt voor verhuurder Ymere. Veel nieuwe bewoners voelen zich bedonderd.

Stukje context over Ymere in Noord: in de Van der Pekbuurt verkopen zij zoveel mogelijk sociale huurwoningen. Rondom het Purmerplein willen ze zelfs slopen en dure appartementen neerzetten. Andere optie: grootschalige renovatie, waarna terugkeer voor oude bewoners praktisch onmogelijk wordt.

Nu biedt Ymere gedupeerden van te veel lood in het water een huurkorting van 60 procent. Ze moeten natuurlijk alle benadeelden met terugwerkende kracht volledige huren terug­betalen. De woningen van Ymere, naar schatting honderden, waar een te hoge concentratie lood in het drinkwater is gevonden, vallen voor een groot deel onder sociale huur. Maar het gaat ook om koopwoningen. Ymere heeft de kopers inmiddels aangeboden de reparatiekosten te vergoeden.

Conclusie: in het hipste deel van de stad, waar de vierkante meters tekortschieten om er te dure appartementencomplexen te bouwen, ondernemingen strijden om mee te surfen op de gentrificatiegolf en hightech­filters ‘witte scholen’ voorzien van schone lucht, halen steeds meer bewoners hun drink- en kookwater bij een pomp op het plein van een oude school.

De woningcorporatie die de huizen verhuurt en verkoopt, lijkt meer gefixeerd op winst dan op het garanderen van veiligheid en gezondheid van zijn huurders.

Rapper en schrijver Massih Hutak (28) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden