Michiel Couzy Beeld Artur Krynicki
Michiel CouzyBeeld Artur Krynicki

Wordt Dijksma gelukkiger als burgemeester dan als wethouder?

PlusRepubliek Amsterdam

Michiel Couzy

Het aanstaande vertrek van Sharon Dijksma, de nieuwe burgemeester van Utrecht, past in een lange traditie van Amsterdamse politici die hun werk in de stad niet afmaken. Kajsa Ollongren ruilde in 2017 haar baan van wethouder in voor die van minister. Lodewijk Asscher vertrok in 2012 naar Den Haag. Ahmed Aboutaleb, Eric Wiebes, Pauline Krikke; allemaal stapten ze op de trein en gingen verder als staats­secretaris of burgemeester.

Deze transfers zijn geen nieuw fenomeen; Joop den Uyl deed het al in 1965. Wel is opvallend dat de termijnen van de wet­houders korter lijken te worden. Asscher hield het zes jaar vol, maar Dijksma en Ollongren ­hebben niet eens één termijn van vier jaar volbracht.

En wie weet gaan meer wethouders die kant op als de ministers en staatssecretarissen in het nieuwe kabinet worden benoemd, al lijkt de animo in het restant van het Amsterdamse college daarvoor niet groot. De Amsterdamse politiek is als Ajax: een kweekvijver die elk ­seizoen afscheid moet nemen van talenten die in de Stopera ervaring hebben opgedaan of zich in de kijker hebben gespeeld.

Is dat erg? Het vertrek van Dijksma komt in ieder geval slecht uit. Ze speelt met haar bestuurlijke ervaring een belangrijke rol in het gemeentebestuur. De oud-staatssecretaris van de PvdA is verantwoordelijk voor een aantal belangrijke en ingewikkelde dossiers, zoals het herstel van de bruggen en kades, de rondvaartboten, ­minder auto’s in de stad en de oeververbinding met Noord. Daarnaast fungeert ze, met haar uitgebreide netwerk, als postillon d’amour tussen Amsterdam en Den Haag om wat liefde te brengen in de moeizame relatie tussen het progressieve stads­bestuur en het christelijk-­liberale kabinet. Dijksma is ook coach van haar minder ­ervaren collega’s, inclusief ­burgemeester Halsema.

Haar vertrek slaat al met al een krater in het stadsbestuur, die moeilijk is op te vullen. Dus ja: het is erg. Maar de PvdA heeft ook een risico genomen door haar vanuit Enschede naar Amsterdam te halen. Dijksma is een beroepspoliticus, die van de ene naar de andere functie hopt en al eerder heeft gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester in Nijmegen. Ze staat te boek als de fixer van de PvdA: als er ergens iets moet gebeuren, gaat zij er op af.

Haar voortijdig vertrek hing altijd boven de markt. Dat gold in de vorige periode ook voor Kajsa Ollongren, wiens Haagse ambities al duidelijk waren voordat ze in Amsterdam als wethouder begon.

Met politieke ambitie is niks mis en het is mooi als een wethouder elders burgemeester of minister kan worden. Maar is een post als staatssecretaris echt een promotie als je wethouder bent van de grootste stad? Is Ollongren gelukkiger als minister dan als wethouder? Ik waag het te betwijfelen. Amsterdam verdient een opwaardering van de lokale politiek, bijvoorbeeld met fulltime raadsleden. Want het raadswerk in de grootste stad van het land is tijdrovend, met ingewikkelde dossiers vol grootstedelijke problematiek. Die laten zich moeilijk persen in een deeltijdbaan.

Maar vooral: laat de opvolger van Dijksma niet de volgende beroepspoliticus zijn, maar iemand met een bewezen hart voor de stad, die het wethouderschap niet ziet als een tussenstop naar Den Haag of het ambt van burgemeester. De PvdA heeft talent genoeg in de raad en in de stadsdelen, dat zich al enige tijd inzet voor de stad en weet wat er leeft. Zo’n belofte zal gerust een foutje maken, maar houdt zich in ieder geval niet bezig met de banencarrousel.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden