PlusArt Rooijakkers

Worden mijn dochters klimaatslachtoffer?

De tweeling Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de 21ste eeuw. Wat houdt dat in en hoe ziet hun leven straks eruit? Vader Art Rooijakkers gaat op onderzoek uit. Vandaag: worden mijn dochters klimaatslachtoffer?

Art Rooijakkers
Art Rooijakkers en zijn dochters Beeld Artur Krynicki.
Art Rooijakkers en zijn dochtersBeeld Artur Krynicki.

Dave gelooft niet in klimaatverandering, want dat is goedkoper. Die kop kwam ik laatst tegen op de satirische site De Speld, maar had ook zomaar echt kunnen zijn. Vorige week waarschuwde het klimaatpanel van de Verenigde Naties in een nieuw rapport dat de uitstoot van broeikasgassen binnen enkele decennia een grote bedreiging voor mensheid vormt, als die niet snel afneemt.

Toch lijken mijn labbe­kakkerige generatiegenoten en ik weinig gemotiveerd onze levensstijl aan te passen, met als gevolg dat mijn dochters misschien wel klimaatslachtoffer worden.

Gelukkig staan in de generaties onder ons voorgangers op die niet van plan zijn dit te laten gebeuren. De 16-jarige Greta Thunberg of, iets ouder en wat dichter bij huis, de 32-jarige Jelmer Mommers, die het boek Hoe gaan we dit uitleggen schreef, een mustread over onze toekomst op een steeds warmere aarde.

Op hen vestig ik mijn hoop. Maar zo makkelijk laat Mommers me de verantwoordelijkheid niet afschuiven. ‘De samenleving omgooien is zo complex, dat kunnen we niet alleen van jongeren vragen. Bij dat proces hebben we iedereen nodig.’

Want dat mijn dochters de gevolgen van klimaatverandering zullen ervaren, staat vast voor Mommers. ‘Ik denk dat het leven van ons allemaal op een negatieve manier beïnvloed gaat worden door het veranderende klimaat. Extreme zomerhitte, stortbuien en andere indirecte gevolgen, zoals dat bepaalde voedselsoorten moeilijker te verbouwen worden waardoor voedsel duurder wordt.’

Mommers schetst in zijn boek twee mogelijke toekomstbeelden. In het slechte scenario stevenen we de komende decennia af op een hittetijd. Politici nemen de houding aan van redden wat er te redden valt en eigen volk eerst. Er worden overal muren en hekken gebouwd om bijvoorbeeld een rijke buurt af te schermen voor de gevolgen van het extreme weer verderop.

In het goede scenario vinden we een manier om de verstoorde relatie met de natuur te herstellen en leven we van duurzame energie. Biodiversiteit hoger, schonere lucht. ‘Klimaatverandering speelt zich niet in een vacuüm af. De verstoringen die erdoor worden veroorzaakt, werken door in de maatschappij. De opwarming zal alles tekenen wat we doen. De grote vraag is dus of het lukt om een vriendelijke maatschappij te zijn.’

Of te worden. Want zeg iets over het klimaat en de jij-bakken, verwijten en stoten-onder-de-gordel worden online afgevuurd alsof een peloton adhd’ers met hun neus vol coke een volautomatisch wapen tot hun beschikking hebben. Het zijn achterhoedegevechten.

Uiteindelijk zullen mijn dochters mij misschien wel ter verantwoording roepen. Hoe hebben we dit kunnen laten gebeuren? Ik kan er nu al een schuldgevoel over hebben. Niet effectief, vindt Mommers – door anderen wel eens klimaat­optimist genoemd.

‘Het probleem is dat schuldgevoelens gepaard gaan met schaamte en daar wordt de wereld ook niet groener van. Mede daarom hoop ik dat we elkaar niet de maat gaan nemen. We moeten manieren vinden om het samen te doen.’

Die ga ik onthouden. Mooi antwoord wanneer mijn dochters later bij me komen aankloppen. Maar weer laat Mommers me niet zo makkelijk wegkomen. ‘Je kunt ook nu beginnen met het verkleinen van je eigen voetafdruk. Kunnen we daarna kijken hoe we de rest van de maatschappij gaan veranderen.’

Voor deze rubriek werkt Art Rooijakkers ­samen met studenten (Condor) van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden