Opinie

'Woningbouw in het Westelijk Havengebied moet sneller'

Het plan voor woningbouw in het Westelijk Havengebied moet worden versneld, schrijft Anton van Schijndel van Forum voor Democratie. Waarom niet nu al beginnen?

Anton van Schijndel
Cargill en andere zware industrie moeten zo snel mogelijk weg uit Haven-Stad, vindt FvD Beeld Jean-Pierre Jans
Cargill en andere zware industrie moeten zo snel mogelijk weg uit Haven-Stad, vindt FvDBeeld Jean-Pierre Jans

De woningnood is terug. De koop- en huurprijzen lopen steil op. De middengroepen zijn de klos. In drommen vertrekken ze naar de randgemeenten, waar de prijzen ook stijgen. Het mozaïek van een prettig gemêleerde bevolking verdwijnt zonder gezinnen en eenpersoonshuishoudens van onderwijzers, politieagenten, kenniswerkers en zakelijke dienstverleners.

Tijdens de economische crisis is jaar in, jaar uit te weinig gebouwd. We plukken nu de wrange vruchten. Vorig jaar inventariseerde de gemeente 25 locaties waar nog zo'n 50.000 woningen kunnen worden gebouwd. Daar moet dus rapido de schop in de grond. Maar die 50.000 woningen voor de komende acht jaar zijn bij lange na niet genoeg.

Malle toezegging
De gemeente heeft plannen om in het Westelijk Havengebied nog eens 70.000 woningen te bouwen; het project Haven-Stad. Dit gebied is het laatste stukje haven binnen de Ring. 'Het moet een aantrekkelijk, hoogstedelijk woon-werkgebied worden', aldus de website. Pas in 2050 is het stadsdeel gereed.

Waarom niet nú al beginnen? Het standaardantwoord is dat er een convenant is gesloten met multinationals Amfert/ICL, Bunge en Cargill. Afgesproken is dat tot 2029 een 'pas op de plaats' wordt gemaakt met de bouwplannen.

Bovendien hebben VVD, SP en D66 in het Coalitieakkoord 2014-2018 beloofd dat alle bedrijven tot 2040 op hun plek mogen blijven. Een malle toezegging. Het college van b. en w. kan niet over z'n politieke graf heen regeren.

Niet spijkerhard
Forum voor Democratie kiest voor woningen voor de middenklasse in plaats van zware industrie. Wethouder Ivens (SP) zei vorige week met de multinationals in gesprek te willen over verplaatsing van de activiteiten. Beter laat dan nooit! Voor dat gesprek is cruciaal dat het in 2009 gesloten convenant niet spijkerhard is.

Gemeente en provincie zijn enkel een zogeheten inspanningsverplichting aangegaan, die niet afdoet aan hun bestuursrechtelijke verantwoordelijkheden. Zo blijven de overheden verantwoordelijk voor het optreden tegen door de multinationals veroorzaakte stank- en luchtvervuiling.

Ook kan de gemeente haar plicht zorg te dragen voor een goede volkshuisvesting niet zomaar laten varen. Op dit punt bepaalt het convenant dat de woningbouwstop bij een ingrijpende wijziging van omstandigheden niet in stand kan blijven.

Algemeen belang
Wat zijn relevante gewijzigde omstandigheden? Bijvoorbeeld deze: wie kon in 2009 voorzien dat in volgende jaren de woningbouw tot de helft zou terugvallen? En wie kon voorzien dat de ECB in 2012 ineens de geldpersen ging laten rollen, met alle gevolgen voor de huizenprijzen van dien?

De overheid moet het algemeen belang behartigen. Dat betekent hier dat zij mag terugkomen op de afgesproken 'pas op de plaats'. Onze inzet is dat de stad al volgend jaar begint met het maken van nieuwe bestemmingsplannen voor
Haven-Stad.

Anton van Schijndel: advocaat, kandidaat Forum voor Democratie ­Amsterdam Beeld anp
Anton van Schijndel: advocaat, kandidaat Forum voor Democratie ­AmsterdamBeeld anp

Haven-Stad kan een stadsdeel worden van grote allure. Daarbij past dat voor de bouw niet enkel projectontwikkelaars worden ingeschakeld, maar ook ruimte is voor zelfbouw door verenigingen van Amsterdammers als goede, eigentijdse manier om een veelheid van woonmilieus te scheppen.

Verkoop meer huurwoningen
Dan de rol van de woningbouwcorporaties. Het was teleurstellend dat ze tijdens de crisis amper hebben gebouwd (ondanks de lage rente en genoeg bouwlocaties). Toch kunnen ze in Haven-Stad aan de slag.

Daartegenover mag van hen een bijdrage worden gevraagd om de vrije huur- en koopmarkt vlot te trekken. Dat kan door in de periode 2018-2022 alle vrijkomende woningen te koop te zetten. De vrije sector moet ook worden vergroot door huurders de optie te geven hun woning te kopen.

Forum wil nieuwe, onconventionele wegen bewandelen om de middenklasse voor de stad te behouden. En dus moeten we het convenant openbreken. Het stadsbestuur besluit nog dit jaar hoe het verder moet met het convenant. Zwichten voor de lobby van de multinationals is een ramp voor de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden