PlusColumn

Wonderkind in een muzikaal gezin

Eerste hulp bij klassieke muziek van Erik Voermans, met deze week: familie Boulanger.

Erik Voermans
null Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic

Het leven is een loterij met een verraderlijke voetnoot. Als je al de hoofdprijs wint, weet je nooit wanneer je die weer moet inleveren.

Lijst u hem gerust in.

De Française Lili Boulanger won de loterij door in 1893 in Parijs ter wereld te komen, in een welvarend gezin waar muziek een reusachtig belangrijke rol speelde. Vader Ernest Boulanger was een gerespecteerde componist, vooral van komische opera's.

Moeder Raïssa Misjetskaja was een zangeres en een Russische prinses, horend bij het geslacht van de martelaar Sint Michael van Tsjernigov, die in de dertiende eeuw werd onthoofd door de Tataren omdat hij zijn christelijk ­geloof niet wenste te verloochenen. Raïssa was 43 jaar jonger dan Ernest, die ze in St. Petersburg had leren kennen. Hij was daar haar zangpedagoog geweest.

Raïssa en Ernest kregen twee dochters. Als eerste Nadia, die naam maakte als dirigent, maar vooral als muziekpedagoge. Aan het American Conservatory Fontainebleau leerde ze latere grootheden als Aaron Copland, Walter Piston, Elliott Carter en Philip Glass de fijne kneepjes van het contrapunt.

Zes jaar na Nadia kwam Lili. Vader Ernest was inmiddels 77. Lili was een wonderkind. Gabriël Fauré, haar latere leraar, moet als eerste hebben gemerkt dat ze een ­absoluut gehoor had - ze kon zonder piano bij de hand de tonen benoemen die ze hoorde.

Nadia was een talent, maar Lili had geniale trekjes. Ze won op haar negentiende als eerste vrouw de Prix de Rome, met haar cantate Faust et Hélène, kreeg een contract bij uitgever Ricordi en begon aan een oeuvre te bouwen, gekenmerkt door een persoonlijke, kleurrijke harmoniek en een sfeer van verlies en rouw, ongetwijfeld veroorzaakt door de dood van haar geliefde vader in 1900.

Haar belangrijkste stuk, Psaume 'Du fond de l'abime', opgedragen 'A la mémoire de mon cher Papa', was een van haar laatste. Ze overleed in 1918 aan een chronische ontstekingsziekte van de darm. Ze was 24 jaar. Haar zus Nadia overleed in 1979, op haar 92ste.

NTR ZaterdagMatinee. Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor o.l.v. James Gaffigan. Boulanger-Psaume 'Du fond de l'abime', Stravinsky-Symphonie des psaumes, op 10 november in het Concertgebouw (14.15 uur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden