Lezersbrieven

'Wit bestaat helemaal niet, net zo min als zwart'

Lezers Cor Boetes en Marcel Kemna reageren op Antoin Deul in Het Parool van afgelopen dinsdag, die stelde dat 'wit' aan zet is. 'Alsof de blanken van nu enig deel hebben gehad aan deze zwarte bladzijde in de geschiedenis.'

Het Parool
Details aan de Gouden Koets. Cor Boetes: 'Ik denk dat we het er allang over eens zijn dat het niet zo'n charmante periode uit de Nederlandse geschiedenis is. Maar ik kan geen excuses aanbieden voor iets wat ik niet gedaan heb' Beeld anp
Details aan de Gouden Koets. Cor Boetes: 'Ik denk dat we het er allang over eens zijn dat het niet zo'n charmante periode uit de Nederlandse geschiedenis is. Maar ik kan geen excuses aanbieden voor iets wat ik niet gedaan heb'Beeld anp

Zwarte pijn
Antoin Deul zegt, in Het Parool van dinsdag, dat 'wit' aan zet is. Aan zet om excuus aan te bieden voor het Nederlandse aandeel in de
slavenhandel van weleer. 'Zwart' heeft in Nederland echter dezelfde voordelen van dat slavernijverleden, als 'wit', want 'ze' wonen hier immers ook. En wie moet dan excuses maken?

Ik denk dat we het er allang over eens zijn dat het niet zo'n charmante periode uit de Nederlandse geschiedenis is. Maar ik kan geen excuses aanbieden voor iets wat ik niet gedaan heb. Het zou ook hypocriet zijn.

Dat is de reden waarom 'wit' - zoals Antoin stelt - niet bereid is de 'zwarte' pijn serieus te nemen: 'Ze' kunnen er niets mee. Het gaat over generaties terug, we eisen van de Duitsers van nu ook geen excuses. Net zoals het verwijderen van het woord allochtoon, of Zwarte Piet, niet zal helpen racisten van mening te doen veranderen. Dat moet langzaam groeien.

Overigens juich ik het toe dat 'zwart' nu inderdaad zelf de handschoen oppakt om aan te geven waar het aan schort, dat hoort bij een samenleving als de onze. Toch ervaar ik een fascistische en
generaliserende ondertoon als ik hoor: 'Wit is aan zet.' Pijnlijk, omdat 'wit' helemaal niet bestaat, net zo min als 'zwart'. Sla bruggen, in plaats van kloven te creëren! En neem een stukje humor mee, dat helpt altijd.
Cor Boetes, Alkmaar

Hand in eigen boezem
Het stuk 'Wit is nu echt aan zet' gelezen hebbend, bekruipt mij toch het gevoel dat de schuld voor de achterstelling op de arbeidsmarkt en het gebrek aan gekleurde medelanders in de politiek, wel heel erg makkelijk in de schoenen van de blanke Nederlander wordt geschoven. Enige vorm van zelfreflectie of hand in eigen boezem steken vind ik in het artikel niet terug.

Geen of te weinig kans op de arbeidsmarkt heeft mijns inziens niets te maken met huidskleur, maar vooral met het vroegtijdig stoppen met school, zonder een diploma.

Het is nu eenmaal een gegeven, zie diverse onderzoeken in Amsterdam, dat de doelgroep, omschreven in dit artikel, hoog scoort op het gebied van vroegtijdige schooluitval. En werk vinden zonder diploma kun je bijna vergeten. Dat geldt zowel voor de gekleurde als voor de blanke Nederlander.

Ook dat er weinig of geen gekleurde medelanders zitting hebben in de politiek, heeft niets te maken met blanke suprematie. Plaatsnemen in de politiek heeft te maken met competenties en de wil dat werk te doen. Puur plaatsen op basis van huidskleur, lijkt mij geen optie.

Maar de blanke de schuld geven van het kleine aandeel gekleurde politici is mij toch een straatje te ver. Wij leven nu eenmaal in een land met zeventien miljoen inwoners van wie maar een kleine anderhalf miljoen niet blank is. De kans op een politieke loopbaan is daardoor voor een niet-blanke al een stuk kleiner.

Het terugvallen op de tijd van de slavernij vind ik een zwaktebod. Alsof de blanken van nu enig deel hebben gehad aan deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Elke keer jezelf in de slachtofferrol plaatsen, zal niet helpen.

Iedereen in Nederland krijgt de kans op zelfontwikkeling en scholing. Als je die kans niet wil pakken en zo je toekomst vergooit, is dat niet de schuld van de blanke. Niet alleen wit is aan zet, maar iedereen die wat van het leven wil maken.
Marcel Kemna, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden