Derk Sauer. Beeld Artur Krynicki

Winkelen in Nederland, wat een luxe

Plus Derk Sauer

Een van de grote attracties van vakantie in Nederland is het dagelijkse bezoek aan Albert Heijn. Jullie hebben geen idee hoe bevoorrecht jullie zijn! Dat enorme scala aan verse groenten, fruit, biologische producten, de vegetarische slager – en dat voor een schappelijke prijs.

Het zelfscannen en afrekenen maakte telkens grote indruk op onze Russische gasten. Wat een eerlijk land!

In Moskou doen we boodschappen bij Azbuka Vkusa (Het Alfabet van de Smaak), een keten upscale supermarkten die veruit de beste selectie heeft. Het is er zeker twee keer zo duur als bij AH maar de keuze is uiterst beperkt. En wie – zoals wij – enigszins bewust wil kopen, komt er helemaal bekaaid af.

Op de markten zijn wel heerlijke tomaten en groenten uit Azerbeidzjan te koop, maar dat is erg seizoensgebonden en de variëteit is beperkt. De vijf jaar geleden ingestelde sancties na de annexatie van de Krim spelen zeker een rol, hoewel daar flink de hand mee wordt gelicht. Zo komt veel Noordzeevis officieel uit Wit-Rusland – een land zonder zee.

De sancties hebben wel een enorme boost gegeven aan de Russische agro-industrie. Rusland was twee decennia terug nog ’s werelds grootste importeur van gevogelte, maar is nu geheel zelfvoorzienend.

Rusland is inmiddels – met Oekraïne – ook de grootste graanexporteur ter wereld.

Maar aan die door de overheid gestimuleerde landbouwexplosie kleven ook weer veel nadelen. De Russen nemen het niet zo nauw met de regels op insecticiden en zijn dol op megastallen – die veelal trouwens door Nederlandse bedrijven zijn neergezet.

Ze hebben zelfs hun eigen plofkip ontwikkeld: de Smena (‘Verandering’). Een dik gefokt beest, ideaal voor de snelle productie van kippen­poten.

Rusland wil in de komende jaren een groot exporteur naar China worden. Bioboeren moeten – zelfs meer nog dan in Nederland – met een lampje worden gezocht en vrije-uitloopeieren zijn in de supermarkt niet te koop.

Maar er is hoop. Deze zomer kwamen 50.000 mensen naar het festival Kaas, Feest en Vrede, op een boerenbedrijf vlak buiten Moskou. Daar toonden 130 ambachtelijke Russische kaas­makers en 300 boeren hun producten.

Russische kaas was tot nu toe niet veel soeps. Bij een recente test bleek 60 procent van Russische ‘kaas’ in de schappen in werkelijkheid uit olievetten te bestaan. Maar de kaas van het merk Russische Parmezaan is de real thing en een Russische camembert kreeg op het festival de hoofdprijs van internationale kaaskenners.

Het is allemaal nog heel kleinschalig, maar onze supermarkt in Moskou heeft sinds kort een apart vak voor lokale bioproducten en ambachtelijk gemaakte kaas.

Nu nog de vleesvervangers!

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist van Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden