Han Lips

Wim Opbrouck liet zien hoe belangrijk Zomergasten is

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Acteur Wim Opbrouck in Zomergasten.

null Beeld VPRO
Beeld VPRO

Na al die tientallen jaren zowaar een verrassende start: het eerste fragment in Zomergasten was een fragment uit Zomergasten.

Acteur Wim Opbrouck begon zijn favoriete televisieavond met een liefdesverklaring aan het programma dat voor hem even heilig is als een zware Alpenrit in de Ronde van Frankrijk. We keken terug naar een jonge Peter van Ingen in gesprek met de nog zeer levende Jan Wolkers.

Het kleine gebaar was niet zonder belang. In Nederland is de begintune van Zomergasten het startsein voor een mitrailleurvuur van meningen op de sociale media dat de hele avond doorgaat, inclusief de mededeling van mensen die laten weten dat ze al jaren geleden zijn afgehaakt.

Opbrouck, gretig en royaal in de beste Vlaamse traditie, wees ons erop hoe bijzonder het programma is.

Omdat die stelling te onderstrepen, leverde hij samen met presentatrice Janine Abbring prompt een prachtige avond af.

Rode draad achter de gekozen fragmenten was de kunst in al zijn verschijningsvormen, als gereedschap voor plezier, troost, boosheid en verandering.

Voorbij kwamen onder meer Reinbert de Leeuw, Francis Ford Coppola en Nina Simone, maar ook een stokoude baas uit de voorstad Vilvoorde die monter de veranderingen in de Brusselse voorstad ondergaat.

Opbrouck toonde zich een voortreffelijk gastheer, maar was ook niet kinderachtig toen het gesprek zich verplaatste naar de problemen bij zijn voormalige werkgever, het Gentse stadstheater. Als ingenieurs van de ziel waren de kunstenaars niet bij machte geweest om het lekkende dak van hun eigen huis te repareren, erkende Opbrouck.

Ik hoop dat een toekomstige zomergast nog eens een fragment kiest uit de uitzending van zondagavond, want Opbrouck bewees dat de formule goed genoeg is om onvergetelijke televisie op te leveren.

Reageren? hanlips@parool.nl

Lees ook over de vorige Zomergasten:

Na een uur werd stoomtrein Hertzberger tot halt gebracht
Van der Laan in Zomergasten: Verplichte kost voor Amsterdammers
Helberg benadrukte juist de verschillen in Zomergasten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden