Opinie

Wil van Soest (PvdO): ‘Nu blijken moties ook al nutteloos’

Wil van Soest, fractievoorzitter ­Partij van de Ouderen, maakt zich zorgen over de democratie in Amsterdam. ‘De coalitie is ziende blind en horende doof voor andere geluiden en denkbeelden dan de eigen ­rode ideeën,' schrijft ze in dit opiniestuk.

Het Parool
De gemeenteraad eerder dit jaar, tijdens een debat over het politieoptreden dat voorafging aan de Champions League wedstrijd Ajax tegen Juventus.  Beeld ANP
De gemeenteraad eerder dit jaar, tijdens een debat over het politieoptreden dat voorafging aan de Champions League wedstrijd Ajax tegen Juventus.Beeld ANP

Met stijgende verbazing heb ik woensdag tijdens het raadsdebat zitten luisteren naar Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks. ­Tijdens deze raadsvergadering met ‘slechts’ 53 agendapunten werden meer dan 300 moties en amendementen ingediend. Het ­merendeel van de moties werd door het college ontraden. Volgens Roosma was dat, omdat de ambtenarij anders ‘volledig ­vastloopt in de uitwerking ervan’.

Wonderlijk genoeg zijn het altijd de moties van de oppositie die ontraden worden. Tegen de moties van de coalitie, die van mevrouw Roosma voorop, is nooit enig bezwaar. Wordt de ambtenarij minder ‘overspannen’ van de wensen van GroenLinks en haar coalitievrienden?

Het is een kwalijke zaak dat de grootste partij in de gemeenteraad suggereert dat de ­inhoud van zijn belangrijkste instrument, moties, ondergeschikt is aan de geestelijke gesteldheid van de ambtenaren. En waarom denkt de voorvrouw van die partij dat er zoveel moties ingediend worden? Omdat het college zo prettig samenwerkt met de oppositie? Omdat het stadsbestuur zo goed luistert naar de kleine partijen?

De coalitie is ziende blind en horende doof voor andere geluiden en denkbeelden dan de eigen ­rode ideeën. Burgerparticipatie is een wassen neus en de oppositie wordt volledig genegeerd. Ik maak me oprecht ­zorgen over de democratie in onze stad, nu gebleken is dat het indienen van moties nutteloos is. Zo nutteloos dat de burgemeester ze altijd met zichtbare tegenzin voorleest.

Het belangrijkste democratische ­instrument is daarmee definitief van zijn werking beroofd.

Wil van Soest, fractievoorzitter ­Partij van de Ouderen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden