Lezersbrief

‘Wij eisen een schoon pensioen van pensioenfonds ABP’

Ambtenaren eisen dat ook het grootste pensioenfonds, ABP, stopt met het investeren van ons geld in fossiele brandstoffen, schrijven ze in deze ingezonden brief.

Jet van RijswijkLucas WinnipsAnne HofstedeLaurie KosMax BeijneveldLet de JongMark de Hoop en Nienke de Graaf
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Onze gemeenteraad heeft vorig jaar de klimaatcrisis uitgeroepen. Elke dag zijn Amsterdamse ambtenaren hard aan het werk om de grote klimaatambities van het gemeentebestuur te realiseren. Het is ironisch dat dan juist ons pensioenfonds, het ABP, ondertussen meer dan 17 miljard euro van ons eigen pensioengeld investeert in fossiele brandstoffen: kolen, gas en olie. We zijn aan het dweilen met de kraan open.

Reden voor ons om binnen de gemeentelijke organisatie een petitie te starten voor een schoon, ‘fossielvrij’ pensioen. Deze is ondertekend door zo’n tweeduizend ambtenaren van de gemeente Amsterdam. Vandaag overhandigen wij onze petitie online aan bestuursvoorzitter Corien Wortmann van het ABP. Ook onze wethouder Duurzaamheid, Marieke van Doorninck (GroenLinks), spreekt haar steun uit. Dit nadat al in 2016 burgemeester Eberhard van der Laan een oproep deed aan het ABP, om niet langer in fossiele bedrijven te investeren.

In januari dit jaar liet het ABP eindelijk weten zijn fossiele investeringen langzaam af te bouwen, om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Maar klimaatwetenschappers geven aan dat we nog maar tien jaar hebben, voordat we een kantelpunt in het klimaatsysteem bereiken. Daarna zal het klimaat onomkeerbaar en steeds sneller opwarmen.

Maar de hoogte van onze pensioenen dan? Onlangs publiceerde de Rijksuniversiteit Groningen een wereldwijd onderzoek naar beleggingen. Daaruit blijkt dat fossiele investeringen niet meer nodig zijn om rendementen op peil te houden. Het is dus prima mogelijk om ons een goed én schoon pensioen te garanderen. Het tweede pensioenfonds van Nederland, PFZW, liet deze week al weten dat zij hun investeringen definitief uit de oliemarkt terugtrekken.

Vandaar dat wij eisen dat ook het grootste pensioenfonds, ons eigen ABP, stopt met het investeren van ons geld in fossiele brandstoffen. Niet over dertig of tien of vijf jaar. Nu. De missie van het ABP is immers om ons ‘het best mogelijke pensioen te bezorgen’. Voor een goed pensioen is meer nodig dan geld. In een onleefbare wereld valt sowieso niets te genieten.

Jet van Rijswijk, Lucas Winnips, Anne Hofstede, Laurie Kos, Max Beijneveld, Let de Jong, Mark de Hoop en Nienke de Graaf namens 2000 ambtenaren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden