Opinie

'Wij Belgen snappen niets van kamernood in Nederland'

Dat Nederlandse studenten zo moeilijk aan een kamer komen, wekt ongeloof en verbazing bij onze zuiderburen. Dat blijkt uit een ingezonden brief van Juliaan Van Acker uit Antwerpen.

Juliaan Van Acker
Wil je de kamernood definitief oplossen? Schaf dan voor studentenkamers alle beschermende maatregelen af, schrijft Juliaan Van Acker. Beeld Geert Snoeijer
Wil je de kamernood definitief oplossen? Schaf dan voor studentenkamers alle beschermende maatregelen af, schrijft Juliaan Van Acker.Beeld Geert Snoeijer

Ik heb 27 jaar in Nederland gewerkt en als Belg kon ik niet begrijpen waarom er al sinds mensenheugenis er zo'n enorme kamernood is voor studenten. Dit lijkt een onoplosbaar probleem.

In de studentenstad Leuven, waar 25.000 studenten gehuisvest moeten worden, is er nooit kamernood geweest. Wie er een kamer zoekt, stipt op het stadsplan de wijk aan waar hij of zij wil wonen, neemt de volgende dag de trein en na de middag heb je al een kamer voor een redelijke prijs. Hetzelfde geldt voor Antwerpen en Brussel.

Vanwaar dit verschil? De oorzaak is niet uit te leggen aan een Nederlander. Enkele jaren geleden zag ik op de Nederlandse televisie een interview met een lid van de studentenvakbond. Zij klaagde over de kamernood in Utrecht en stelde voor de rechten van de huurders beter te beschermen.

Deze jonge dame wist niet dat dit laatste juist het probleem is. In België kun je een huurder van een studentenkamer van de ene op de andere dag het huis uitzetten. Dit betekent dat mensen veel makkelijker een kamer verhuren, want een lastige klant ben je zo kwijt.

Een etterige huurder
In Amsterdam en in andere steden zijn natuurlijk duizenden mensen die graag een kamer willen verhuren. Ze doen het echter niet, omdat als hun huurder een etter is, zij hem moeten blijven tolereren.

Waarom is dit Nederlanders niet uit te leggen? Dat heeft te maken met het rechtlijnige calvinistische denken. Principes moeten absoluut worden gerespecteerd en dat geldt ook voor het recht van huurders.

In België denkt men eerder cartesiaans: in plaats van te denken vanuit principes, worden eerst de feiten onder ogen gezien om de principes daaraan aan te passen. In het Noorden krijg je dan wel het verwijt een sjoemelaar te zijn. Wil je de kamernood definitief oplossen, schaf dan voor studentenkamers alle beschermende maatregelen af. Een beetje sjoemelen is best leuk en het lost chronische problemen op.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden