Lezersbrieven

‘Wielrenners, de openbare weg is geen wielerbaan’

Lezers reageren op de ingezonden brief van journalist Thomas Sijtsma over amateurwielrenners, waarin hij stelde dat wegen en paden van ons allemaal zijn.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Thomas Sijtsma maakt één fatale denkfout in zijn verdediging van wielrennen op de openbare weg tegen bezwaren van wandelaars en fietsers. Sijtsma meent namelijk dat wielrenners de openbare weg als wielerbaan mogen opvatten. Dit is onjuist: fietsers en voetgangers zijn geen baangebruikers zoals wielrenners. Willen wielrenners tóch de openbare weg op, dan dienen zij hun rijgedrag altijd aan te passen aan de gebruikers waarvoor die bedoeld is. Verlangen dat zij rekening houden met sporters die op de wielerbaan thuishoren, is even absurd als onterecht.

Wouter van Oorschot, Amsterdam

Ik ben in mijn twintiger jaren aangereden door een amateurwielrenner. Ambulance, ziekenhuis en behoorlijk wat letsel. De wielrenner reed gemiddeld 50 kilometer per uur. Op een fietspad, dat dan wel. O ja, en tegen de richting in. Moet kunnen, toch?

Leonne Swart, Amsterdam

Fietsers en wielrenners nemen elkaar de maat op het fietspad. Het probleem is dat snel en langzaam verkeer op dezelfde baan zitten.

Op de skipiste is dat ook het geval. Misschien kunnen we iets leren van de regels van de Internationale Ski Federatie (Fis): Houd rekening met elkaar, matig je snelheid, ski binnen je capaciteiten, ga beheerst naar beneden, houd afstand, laat een ander niet onnodig schrikken, breng een ander niet in gevaar en misschien wel de belangrijkste; iedereen die voor je skiet, heeft voorrang.

Als we ons niet fatsoenlijk kunnen gedragen op het fietspad, is er nog maar één oplossing die even eenvoudig als weerzinwekkend is: een maximumsnelheid op het fietspad.

Onno Hogenaar, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden