null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Wiebes irriteert, met Baudet heb ik medelijden

PlusTheodor Holman

Dan zie je opeens Eric Wiebes zitten bij zijn verhoor door de ondervragingscommissie over de toeslagenaffaire.

Soms heb je medelijden met mensen, maar soms wil je dat ze alvast gestraft worden. Maakt niet uit waarvoor. Nu eens is het hun kop, dan weer hun manier van antwoorden, er is iets, en daar kan ik niet eens de hand op leggen, wat enorm irriteert.

Dat had ik bij Wiebes.

Ik verdenk Wiebes ervan dat hij elke dag twee uur voor de spiegel oefent in het trekken van grimassen. Hij heeft er drie.

Arrogant glimlachend, wat uitdrukt: ik ben hier de slimste.

Arrogant verbaasd (wenkbrauwen helemaal naar boven getrokken), wat uitdrukt: natuurlijk kan ik daar geen antwoord op geven.

Arrogant zielig, wat uitdrukt: mij wordt ten onrechte heel veel leed berokkend. De mondhoeken hangen zo ver naar beneden dat je vermoedt dat ze rusten op z’n schoenpunten.

Even later zag ik de omhelzing van Thierry Baudet met zijn boezemvriend Freek Jansen. De laatste is de tassendrager Mephistopheles die zich voordoet als vriend van Baudet. Daarna zag ik een filmpje waarin Baudet brabbelt dat hij geen lijsttrekker meer is bij Forum voor Democratie (FvD), de partij die hij zelf heeft opgericht.

Meteen had ik medelijden!

Aan alles is duidelijk dat die beslissing te gehaast is genomen. Vermoedelijk in een huilerige bui. (‘We laten elkaar niet in de steek, hè Freek?’) Ik kon er niets aan doen, maar ik zag tussen de schuifdeuren niet Thierry Baudet staan, maar een graalridder in Wagners Parsifal. (Degeen die de magische speer is kwijtgeraakt waardoor leider Amfortas een eeuwige wond opliep.)

Die hele toestand binnen de FvD is wagneriaans. Op internet werden vergelijkingen met de Götterdämmerung gemaakt, Wagners opera waarin uiteindelijk alles in het vuur wordt gedonderd om alsnog tot verlossing en liefde te komen. Wat Baudet ook aanraakt, de kans dat er mettertijd alleen een hoopje as overblijft, is tamelijk groot.

Wat gaat Baudet nu doen?

Als hij lijstduwer wordt, lukt het hem vast met voorkeurstemmen in de Kamer te komen. Dan is hij meteen weer nummer één en kan de nieuwe lijsttrekker het schudden.

Het zou me ook niet verbazen als hij domweg vertrekt.

Van elk waarheen bevrijd, luidt de titel van de laatste roman van Baudet.

De hoofdpersoon droomt over een ruimte: ‘(…) waar de uitputtende interacties van ego’s geen toegang hadden. Hij was onthecht, vrijgemaakt (…)’

Van elk waarheen bevrijd.

Theodor Holman(1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden