Wie vind ik aardiger: Catalanen of Spanjaarden?

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Begint er vandaag een nieuwe Spaanse burgeroorlog? Ik weet het niet.

Moet ik voor of tegen Catalonië zijn? Ik weet het niet. Ik kan verdedigen dat de Catalanen gelijk hebben, ik kan evenzeer verdedigen dat de Spaanse regering volstrekt rechtmatig en democratisch handelt.

Meer dan ooit besef ik dat ik geen Catalaan ben en ook geen Spanjaard. Ik kan mijn gebrek aan kennis wel bijspijkeren, maar dan nog zou het aanmatigend zijn een onwrikbaar standpunt in te nemen: "Ja, jongelui en heren politici, ik heb het afgelopen uur op internet wat rondgegoogeld en ik vind het volkomen terecht dat die Carles Puigdemont straks gearresteerd wordt, beschuldigd van rebellie."

Er zijn landen waar de mensenrechten worden geschonden, waar geen democratie heerst, waar een nieuwe marxistische doctrine wordt verzonnen of waar het fascisme nieuw leven wordt ingeblazen, en daar kan ik dan een standpunt over hebben.

Maar wat moet ik met een begrip als onafhankelijkheid? Ik heb dat altijd meer een geestesgesteldheid gevonden dan iets anders. Als Nederland en België één land zouden zijn, zou dat me niet zoveel kunnen schelen. Als Amsterdam - de mooiste stad van het land - niet de hoofdstad van het land was, zou dat me ook niks doen.

Ik heb liever geen Europese Unie dan wel, maar de enige actie die ik daarvoor wil ondernemen is een tocht naar het stemlokaal. En als ik dan verlies, dan is dat maar zo. Zo lang ik maar onafhankelijk ben.

Die onafhankelijkheid moet worden gewaarborgd door bijvoorbeeld een garantie van mensenrechten en een democratie. Pas als dat niet het geval is, kom ik in opstand.

Maar nu Catalonië. Wat gebeurt er als er vandaag met geweld wordt ingegrepen? Zijn (of worden) de Catalanen dan niet een minderheid die moet worden beschermd? Ik weet het niet. Is onafhankelijkheid voor de Catalanen ook een geestesgesteldheid?

Hebben de Catalanen er van oudsher geen recht op een eigen land te zijn en zijn ze in de loop der tijd niet verneukt door historische processen? Ik weet het niet. De Catalanen voelen zich na Franco altijd enigszins misdeeld door de Spanjaarden. Is dat zo? Ik weet het niet.

Moeten wij Spanje steunen? Moet Europa Spanje steunen? Wie vind ik aardiger: Catalanen of Spanjaarden? Het zou me niets verbazen als er vandaag doden vallen. Ik zou daar kwaad om zijn. Maar op wie ben ik dan kwaad?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden