PlusRepubliek Amsterdam

Wie veel praat, zegt meestal weinig

Ruben Koops
Ruben Koops. Beeld Artur Krynicki
Ruben Koops.Beeld Artur Krynicki

Jolie, het peuterdochtertje van raadslid Lene Grooten, keek laatst naar beelden van een recente raadsvergadering. “Mama’s werk is praten,” was haar verwonderde conclusie.

Jolie heeft gelijk. Woorden zijn het gereedschap waarmee politici en bestuurders hun ambacht beoefenen. Spraakwatervallen zijn het daarom, die niet uitgepraat raken. Sommige Stoperabewoners lijken zelfs te denken dat zij door het gebruik van veel woorden, meer gewicht in de schaal leggen. Het is een reden waarom bijna niets in de stad onbesproken blijft in de Stopera, en de vergaderingen niet zelden tot ver na middernacht duren.

Wie veel praat, zegt meestal weinig. Terwijl een korte maar heldere zin, verstopt in urenlange vergaderingen of honderden pagina’s beleid, vaak precies weergeeft wat er aan de hand is. Twee recente voorbeelden.

Tijdens de vorige raadsvergadering zei wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) tegen ChristenUnieraadslid Don Ceder: “Pas op meneer Ceder, er is sprake van crisis­inflatie als u overal de crisis uitroept.” Ceder had gewaarschuwd voor de positie van werkende armen, die volgens hem steeds vaker te maken krijgen met gestegen lasten terwijl deze groep niet in aanmerking komt voor het gemeentelijke sociale vangnet. Maar hij vond bij Groot Wassink geen luisterend oor.

GroenLinks ergert zich al een tijdje aan dit politieke talent. Ceder zeilt op bepaalde punten erg progressief aan de wind en haalt GroenLinks regelmatig links in met voorstellen om illegale migranten te helpen of andere kwetsbare groepen te beschermen.

Tegelijkertijd spaart hij de bestuurders van de coalitie niet. Vooral GroenLinks wethouders Touria Meliani en Marieke van Doorninck hebben zichtbaar moeite met de juridische debatstijl van Ceder die vaak meer lijkt op een verhoor dan een discussie.

Het zorgt ervoor dat Ceder uit de gratie raakt. Had hij vorig jaar nog steun van de coalitiepartijen bij tientallen moties en amendementen, dit jaar nagenoeg niet. Ceder staat op een kruispunt: blijft hij de coalitie bestoken met nieuwe crises, waardoor hij opvalt, of stelt hij zich kalmer op om met hulp van GroenLinks dingen gedaan te krijgen?

Nog een heel ander voorbeeld van een korte, maar essentiële opmerking die inzicht geeft in het grotere plaatje. GroenLinks-raadslid Nienke van Renssen was in een retorische vraag aan het CDA in een debat over erfpacht wel heel erg eerlijk over haar overtuigingen. “Als mensen niet zelf in staat zijn een afgewogen keuze te maken (inzake erfpacht, R.K.), denkt u dan ook niet dat het beter is dat zij wellicht een sociale huur­woning nemen?”

Van Renssen bezweert dat zij het niet zo bedoelde, maar suggereert hier wel hardop dat erfpachters maar moeten verhuizen als zij moeite hebben met het overstapdilemma. Het geeft aan hoe dun het vernislaagje is van het begrip dat GroenLinksers opbrengen voor de stress die veel Amsterdamse huizenbezitters ervaren bij de discussie over erfpacht. Haar vraag is zo eerlijk dat het pijnlijk is.

Tegelijkertijd zijn de woorden van Van Renssen een gratis les aan de tegenstanders die meer tijd en meer korting bepleiten. Staak je verzet, en gebruik de tijd om je te verdiepen je in je persoonlijke erfpachtsituatie. Want de partij waar de minachting voor de zorgen van Amsterdamse huizenbezitters zo dicht onder het oppervlakte zit, zal nooit akkoord gaan met een versoepeling van de overstap­termijn. En zij zijn voorlopig de baas in Amsterdam.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Paul vander Steen
Beeld Paul vander Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden