Patrick MeershoekBeeld Artur Krynicki

Wie spreekt met de politie, brengt zichzelf in gevaar

PlusPatrick Meershoek

Op de sociale media circuleren nu filmpjes van de uitvaart van de jonge crimineel uit Zuidoost. In een witte koets, voortgetrokken door twee witte paarden, wordt de man in een witte kist naar zijn laatste rustplaats gebracht. Op straat schieten vrienden wapens leeg bij wijze van saluut aan een gevallen strijder.

Twee weken eerder is de man geliquideerd aan de andere kant van de wereld. Ook daar zijn beelden van. Hij zou betrokken zijn geweest bij de diefstal van een grote partij cocaïne. Je hoeft geen crimineel te zijn om te weten dat zo’n onderneming niet zonder risico is. De man in de witte kist werd 23 jaar.

Hoe zullen de kinderen in de buurt naar de beelden hebben gekeken? Niemand droomt ervan om in een kogelregen om het leven te komen. Aan de andere kant: een uitvaart als van een prins met paard en wagen kan weer worden opgevat als reclame voor de uitstekende secondaire arbeidsvoorwaarden van de drugscriminaliteit.

Dat de bedrijfstak in delen van het stadsdeel oppermachtig is, bleek ook uit de recente oproep van de politie in deze krant. De politiebazen veroordeelden de heersende zwijgcultuur en stelden dat het aanpakken van de drugscriminaliteit niet eenvoudiger wordt als de bereidheid ontbreekt om een verklaring af te leggen.

Een goed punt natuurlijk, al gaat de politie misschien iets te gemakkelijk voorbij aan de risico’s van het delen van informatie. Wie spreekt met de politie, brengt zichzelf en zijn omgeving in gevaar. Dat is ook de bittere conclusie: dat het ontzag en de angst voor de criminelen in Zuidoost momenteel groter zijn dan het vertrouwen in de politie.

Het is aan de politie om dat vertrouwen terug te winnen. Dat begint met aanwezigheid in de wijken, het liefst met dienders die de kwaliteiten hebben en de tijd krijgen om een band op te bouwen met mensen in de buurt. Die kinderen zien opgroeien en stevig aan een oor trekken als een verkeerde afslag dreigt te worden genomen.

Zeg maar hoe de politie werkte voordat de oprichting van de Nationale Politie ervoor zorgde dat bureaus op slot gingen en agenten werden overgeplaatst. Dat het stadsbestuur in dezelfde periode zwaar heeft bezuinigd op jongerenwerk, buurthuizen en andere voorzieningen in het stadsdeel, hielp natuurlijk ook niet mee.

Het door de burgemeester aangekondigde superprogramma voor het stadsdeel is in dat opzicht ook een inhaalslag. Dat geeft niet, als het er maar voor zorgt dat naast elke gangster die jongeren op straat benadert met een verleidelijk aanbod, er straks ook een jongerenwerker staat en een onderwijzer, een wijkagent en een oma met een paraplu. Ook dat is trouwens geen garantie voor een goede afloop. Anders dan de overheid beschikt de misdaad over bijna ongelimiteerde middelen en dat zorgt per definitie voor een ongelijke strijd. Maar dan nog is het een gevecht dat de moeite waard is om te worden gestreden. De kinderen in Zuidoost hebben er recht op.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? patrick@parool.nl 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden