'Wie neemt de angst weg die binnen moslimgemeenschappen leeft?'

De besturen van moskeeën willen niet langer zwijgen over bedreigingen, vandalisme en andere incidenten. Het is de hoogste tijd dat ook de premier zich daartegen uitspreekt, schrijft Aissa Zanzen.

Aissa Zanzen
Ook de El Ouma-moskee aan het August Allebéplein in West wordt bewaakt met camera's. Beeld anp
Ook de El Ouma-moskee aan het August Allebéplein in West wordt bewaakt met camera's.Beeld anp

Het liefst geven we geen aandacht aan intimidaties en bedreigingen die via allerlei fora op internet de wereld in worden geholpen. Maar hoe lang kun je alles wegrelativeren? Als uit onderzoek blijkt dat de laatste jaren vooral moskeeën in ons land te maken hebben met brandstichting en vervuilingen en dat er varkenskoppen en brieven met spek worden achtergelaten, kunnen we toch niet meer zeggen: ach, kwajongensstreken?

De recente brandstichtingen in Zweden tonen aan dat deze 'kwajongensstreken' zijn uitgegroeid tot volwassenmannenstreken met vreselijke gevolgen.

De moskeeën in ons land fungeren al decennia als gebedshuizen, maar ook als sociaal-culturele ontmoetingsplekken. Vrouwen, ouderen en kinderen die bij het welzijnswerk niet goed worden geholpen, zoeken hun heil in de moskee. Er is huiswerkbegeleiding, er zijn taallessen voor vrouwen en ouderen. De moskee was een veilige plek, maar dat is niet meer zo. Vrouwen en ouderen maken zich zorgen om hun veiligheid in en om de moskee. Sommige moeders durven hun kinderen niet meer naar weekendschool te sturen. Is dit het land waar we willen leven?

Hoofddoekjes
We hebben al met pijn in het hart moeten accepteren dat onze joodse broeders en zusters onder beveiliging naar de diensten in de synagoge gaan. Hoever moeten we dit met zijn allen laten gaan? In ons land is de vrijheid van godsdienst een grondwettelijke vrijheid waarvan je mag verwachten dat de hoeders van die zelfde Grondwet deze hoog in het vaandel houden. Maar het tegenovergestelde is waar. De afgelopen jaren hebben we kunnen aanschouwen hoe onze volksvertegenwoordigers ermee zijn omgegaan, variërend van het oproepen tot een beperking van het ritueel slachten tot een ban op hoofddoekjes in de bus.

Verleden week hebben verschillende overkoepelende moslimorganisaties en moskeebesturen het heft in handen genomen door burgerwachten in te zetten om de instellingen te beschermen. We zijn klaar met relativeren voor de lieve vrede. We hebben alle moskeebesturen in het land opgeroepen aangifte te doen van de bedreigingen en intimidaties en om niets meer weg te relativeren omdat ze niemand tot last willen zijn. We zijn geen gasten meer, we zijn volwaardige burgers van dit land die een wezenlijke bijdrage leveren aan onze samenleving.

Hogere premies
De laatste maanden heeft de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland getracht inboedelverzekeringen af te sluiten voor de moskeeën. De reacties waren niet erg positief. De verzekeringsmaatschappij die inging op het verzoek, eiste hogere premies dan de premies die kerken en synagogen moeten betalen. Reden: moskeeën lopen een groter risico op brandstichting, aanslagen en vernielingen. Kennelijk heeft de verzekeringswereld een beter inzicht in de bedreigingen en risico's dan ons kabinet.

De overkoepelende organisaties hebben het kabinet en onze minister-president om een gesprek gevraagd. Tot nu toe hebben we daar geen reactie op gekregen. Van publieke verontwaardiging vanuit het kabinet is tot nu toe geen sprake.

Angst
Gelukkig neemt de burgemeester van Amsterdam de signalen wel heel erg serieus en nodigt hij de vertegenwoordigers van organisaties uit voor een gesprek. Zo doen de echte hoeders van de grondwettelijke vrijheid dat. Maar welke burgemeesters zullen volgen? Wie neemt de angst weg die nu binnen de diverse moslimgemeenschappen leeft?

De moskeebesturen zullen hun bijdrage aan vrede, veiligheid en dialoog blijven leveren zoals ze dat de afgelopen vijftig jaar hebben gedaan, want er is geen andere weg dan de weg van dialoog. Zal het kabinet dat voorbeeld volgen?

Minister-president Rutte, bescherm uw gelovige burgers en zeg nee tegen haat, zoals uw collega Angela Merkel onlangs deed.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden