Plus

Wie kent nu nog de fysiotherapeut van Ajax?

David Endt is schrijver. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Iedere vrijdag staat zijn column in Het Parool.

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Maandagmiddag na de voetbalzondag in Buitenveldert. Te midden van familie en andere dierbaren viert Salo Muller zijn tachtigste verjaardag. Gesoigneerd, wijntje tussen de vingers, ontvangt hij complimenten en presentjes en babbelt. Over zijn club. "Ja, zondag was het goed. Is zo, wij van de oude garde zijn best kritisch. Maar wanneer het goed is, mag dat ook gezegd worden. Eerlijk toch?"

Hoeveel supporters van nu kennen de naam van Ajax' huidige fysio die bij ontij het veld in rent om Veltman, Fischer of Viergever op te lappen? In Salo's tijd was dat anders. In de aanloop naar- en de beleving van de mondiale gloriejaren van Ajax werd de naam Salo Muller in één ademtocht meegenomen met die van de voetballers.

In 1959 kwam hij als ambitieuze onbekende en in 1972 vertrok hij als gevestigd instituut. 'Salo Muller' was een soortnaam geworden. Kundig en met een grote liefde voor zijn metier, befaamd om zijn sprintvermogen waarbij tijdens de ren geen druppel uit de meegedragen waterzak verloren ging.

Zijn deelname aan het spel was voor het publiek in De Meer een traktatie op zich, een voetbalmiddag zonder tenminste één reddende ren van Salo was incompleet. Daar snelde hij; in een smetteloos trainingspak, ravenzwart haar, donkere bril op de neus, tijdig afremmend. De aangeboren snelheid kreeg stilistisch vorm tijdens een jaartje Amsterdamse Atletiek Club, legt Salo uit, nippend van zijn wijn. De mengeling van vakkennis, wereldwijsheid, Joodse gevatheid, oog voor mentale behoeften en het bieden van geborgenheid, pasten voortreffelijk in de zeer Amsterdamse Ajaxkleedkamer van toen.

Tachtig. Bijna alle wedstrijden naar zijn Ajax; nog steeds rap, van geest vooral, en met in het hoofd een boekenkast vol anekdotische herinneringen.

d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden