Lezersbrief

'Wie brengt nu een baby naar de kinderopvang?'

Misschien is er voor het vastgestelde tekort aan crèchepersoneel een eenvoudige oplossing: de kinderen langer thuishouden en zelf de zorg en de opvoeding ter hand nemen. Dat stelt Paroollezer Aart Stijntjes voor in deze ingezonden brief.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De toezichtsratio voor baby's - tot een jaar - wordt aangescherpt, lees ik in Het Parool van woensdag. Wie brengt nu een kind van een paar maanden naar de kinderopvang? In wat voor tijd leven we?

De eerste paar levensjaren zijn bepalend voor het welzijn en de ontwikkeling van de kleine. Niets kan de moederlijke zorg vervangen, zeggen de deskundigen.

Ja, ik weet het, je kunt je als tweeverdiener heel wat permitteren, maar de kans bestaat dat u later de rekening gepresenteerd krijgt. Voltijds werken als de kinderen nog klein zijn, wat het kabinet voorstaat, is vaak onverantwoord.

Het artikel gaat vrijwel uitsluitend over personeelstekorten en kosten. Er zal weinig tegen in zijn te brengen. Soms verlang ik terug naar de jaren zestig. Moeder was er altijd voor de jonge kinderen en ging eerst op verantwoorde uren aan de slag als de kinderen haar zorg, zonder al te veel problemen, konden ontberen.

Ja, ik weet het, we leven in 2018 en veel jonge moeders zullen mijn kanttekeningen kwalificeren als ouderwets gebazel. Misschien is er voor het vastgestelde tekort aan crèchepersoneel een eenvoudige oplossing: de kinderen langer thuishouden en zelf de zorg en de opvoeding ter hand nemen.

Aart Stijntjes, Diemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden