Opinie

Wethouder: 'Amstelveen helpt inwoners wél vooruit'

VVD-wethouder Herbert Raat reageert in een ingezonden brief op de beschuldigingen van SP-raadslid Marina Casadei. 'Het beeld dat de SP oproept, klopt helemaal niet,' schrijft hij.

null Beeld anp
Beeld anp

'Amstelveen laat burgers vallen als een baksteen', volgens SP-raadslid Marina Casadei in Het Parool van zaterdag 8 juli. Volgens haar is het kommer en kwel bij de uitvoering van het WMO-loket.

Het tegendeel is het geval. Amstelveners kunnen aankloppen voor bijvoorbeeld hulp bij het huishouden of bijstand en dat doen ze. Zo ontvangen we jaarlijks 35.000 telefoontjes en 20.000 bezoeken aan de balie.

Natuurlijk gaat er dan weleens wat mis, maar het beeld dat de SP oproept, klopt helemaal niet. Het echte, onderliggende verhaal is dat wij een principieel andere visie hebben op de samenleving.

Het is een botsing tussen die visies. De SP ziet inwoners vooral als slachtoffer. Daartegenover staat onze visie waarin inwoners serieus genomen worden en een eigen verantwoordelijkheid hebben. Dit bleek ook vorige week weer tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Hoe kan Amstelveen nou van ­statushouders (vluchtelingen die in Nederland mogen blijven) vragen dat ze gaan werken, leren en hun huis ­inrichten, wilde SP-raadslid Casadei weten. Een schande. Ze had gehoord dat mensen aan de slag moesten als vakkenvuller bij de ­Hema of als hamburgerbakker bij de Burger King.

Het zijn van die momenten dat velen in de gemeenteraad elkaar met gefronste wenkbrauwen aankijken. Duizenden werknemers worden weggezet alsof ze minderwaardig werk uitvoeren. Meent de SP dit nou serieus of maken ze een grapje? Inmiddels weten we dat ze het echt menen.

Een andere 'misstand' die de SP aan de orde stelde, was dat Amstelveen aan iedereen een bijdrage vraagt naar draagkracht. Zo ook van mensen met alleen AOW. Als zij bijvoorbeeld huishoudelijke hulp aanvragen, betalen ze maximaal 17,50 euro per vier weken. Bij twee uur huishoudelijke hulp per week is dat nog geen 2,20 per uur.

Het alternatief is dat alleen ouderen betalen die keurig hebben gespaard en bezit hebben opgebouwd. Dit vind ik onrechtvaardig.

De samenwerking tussen liberalen en socialisten was altijd mogelijk, omdat het een gezamenlijk doel was de volgende generatie verder te brengen. Amstelveen wil mensen vooruit helpen en ze niet thuis laten zitten. De beste weg uit de armoede is een opleiding, werk en een eigen woning.

Het is belangrijk dat zo veel mogelijk Amstelveners een eigen woning kunnen kopen. Niet levenslang huur betalen aan de corporatie, maar een afbetaald huis op je oude dag.

De SP heeft de socialistische verheffingsgedachte in Amstelveen losgelaten. Alle SP-inzet is erop gericht om mensen te pamperen in plaats van ze vooruit te helpen. Alsof mensen met een laag inkomen geen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Een dubbeltje wordt bij de SP zo geen kwartje.

Onze statushouders die zich de aankomende jaren willen opwerken tot filiaalmanager van de Hema, zijn gewaarschuwd voor de SP. Zeker als zij hun sociale huurwoning willen inruilen voor een koopwoning om zo hun kinderen wat na te laten.

Herbert Raat is VVD-wethouder in Amstelveen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden