Han Lips

'Werken voor een uitkering? Zoveel krijg ik toch niet?'

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: over werken voor je geld.

Han Lips
De vijf moesten een dag meelopen met de plantsoenendienst Beeld EO
De vijf moesten een dag meelopen met de plantsoenendienstBeeld EO

Op NPO2 liet Dennis van der Geest vijf gewone Nederlanders kennis maken met het begrip armoede in het programma Arm in Nederland? Eigen schuld!

Nou ja, gewoon? Het zijn wel ontzettend goed gecaste Nederlanders. Van de dromerige studente Zita en oudere hippie Rob tot de rechtse bal Tim en betweterige kantoorklerk Erik. En dan is er nog de Rotterdamse Marij die zelf in financiële problemen heeft gezeten. Botsingen zijn onvermijdelijk. Als Erik tijdens een bezoek aan een stel met enorme schulden suggereert dat ze zelf meer hadden kunnen doen, grijpt Marij in. 'Heb jij een stukkie film gemist?' sneert ze. Voor de meeste kijkers zal de sympathie niet bij de sukkelige Tim en de bloedirritante Erik liggen.

Maar dan moeten de vijf een dag meelopen bij de plantsoenendienst. Werken voor hun geld. Kijk, denkt Marij, nu zullen Tim en Erik wel door de mand vallen. Maar Tim bikkelt gewoon door en Erik ontpopt zich tot een regelrechte bietser om oliebollen. En Marij? 'Wat heeft dat met armoe te maken?' protesteert ze. 'Waarom zou ik werken voor een uitkering? Zoveel krijg ik toch niet.'

Als de man van de plantsoenendienst haar op papiertjes in de bosjes wijst, is het welletjes. 'Doorwerken? Als iemand me duwt en zegt: werk eens door. Ja daar ben ik te Rotterdams voor.'

Tim ziet het aan: 'Goh, diegenen die het meest begaan zijn met armoede, zijn het minste bereid om te werken.' Touché. Dat had Lips niet verwacht.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden