Ingezonden brief

'Wel woede na Charlie Hebdo, niet over kogelbrief Halbe Zijlstra'

Eens met het vluchtelingenstandpunt van Halbe Zijlstra is Paroollezer Marthe van Mourik het niet. Maar nu hij een kogelbrief heeft ontvangen, is ze voor even Halbe Zijlstra, schrijft Marthe van Mourik in een ingezonden brief in Het Parool.

DoorL Marthe van Mourik
'Voor even ben ik Halbe Zijlstra' Beeld anp
'Voor even ben ik Halbe Zijlstra'Beeld anp

De vluchtelingenproblematiek houdt de gemoederen al maanden bezig. De meningen lopen wijd uiteen van 'Geen grenzen meer, iedereen is welkom' tot 'Laat ze allemaal verzuipen.' Het is een enorm gecompliceerd vraagstuk, waarbij inderdaad niet alleen de belangen van de vluchtelingen en immigranten een rol spelen.

De verharding van het asieldebat heeft nu echter zo'n kritiek punt bereikt, dat de politici in de Tweede Kamer zich genoodzaakt hebben gevoeld hun kiezers op te roepen tot meer verdraagzaamheid en begrip voor elkaar.

Aanleiding daartoe is dat de auto's van de GroenLinksfractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland in brand zijn gestoken. Ook heeft de fractieleider van de VVD, Halbe Zijlstra, een kogelbrief ontvangen.

Halbe Zijlstra heeft een kogelbrief ontvangen. Ik herhaal het even, omdat over dit soort berichtgeving snel heen gelezen wordt. Althans die indruk krijg ik, gezien het feit dat nog geen revolte is ontstaan.

Ik wil u er graag aan herinneren dat nog niet lang geleden de (westerse) wereld op haar achterste poten stond, na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Een aanval op de vrijheid van meningsuiting! Men liet zich niet monddood maken. Het geknakte potlood werd tot twee fiere potloodjes geslepen. Iedereen was Charlie Hebdo.

Toch niet zulke verontwaardiging over het nieuws dat Halbe Zijlstra en Harold Halewijn worden bedreigd en aangevallen. Toegegeven: een kogelbrief staat nog niet gelijk aan de lugubere, schokkende slachting van de cartoonisten van Charlie Hebdo.

Ook is een kogelbrief niets nieuws meer: Geert Wilders kan waarschijnlijk met zijn verzameling in zijn eentje IS verslaan. Maar ik weiger het normaal te vinden dat dit de manier is waarop wij met elkaar 'debatteren', voor zover je het nog zo kan noemen.

Halbe Zijlstra heeft voorgesteld de huisvesting van asielzoekers te versoberen. Misschien geen sympathiek idee als u vindt dat vluchtelingen genoeg ellende achter de rug hebben. Een voorstel waar u faliekant tegen kan zijn, als u helemaal geen opvang in uw buurt wil. Maar linksom of rechtsom: een kogelbrief is onacceptabel.

Ik ben het niet eens met Halbe Zijlstra, en de kans is zeer klein dat ik ooit op de VVD zal stemmen. Maar voor even ben ik Halbe Zijlstra.

Wilt u reageren op deze ingezonden brief? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden