Lezersbrief

‘Weg uit Nieuw-West voor de liefde, maar niet zonder pijn’

Jeroen Mirck, voormalig deelraadslid van D66 in Nieuw-West, verlaat Amsterdam Nieuw-West met pijn in het hart. ‘Laten we Nieuw-West niet tekortdoen door het alleen over veiligheid te hebben. Er gebeurt ook veel goeds.’

Jeroen Mirck
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Sinds het begin van de coronacrisis hebben ruim 25.000 Amsterdammers hun stad verlaten en krimpt de bevolking. Ook ik ben daar schuldig aan, want ik vertrek op 1 november. Na negentien jaar Nieuw-West verhuis ik naar Haarlem.

Verslaggever Patrick Meershoek vraagt zich in Het Parool van 21 oktober af wat al die vertrekkers beweegt. Wat mij betreft is dat de liefde. Al zou ik liegen als ik beweerde dat weggaan geen pijn doet.

Waar de liefde voor Mokum voor velen onlosmakelijk is verbonden met de grachten, de musea of de kroegen in het centrum, heb ik een intense relatie opgebouwd met Nieuw-West. Geen gemakkelijk gebied, maar dat was juist mijn drijfveer om me er negen jaar lang als lokaal politicus voor in te zetten.

Uitdagingen waren er genoeg en zijn er nog steeds. Toen ik me in Slotervaart vestigde, stonden de perrons van station Lelylaan nog vol bewakers. Sindsdien is er veel veranderd. Op papier is het stukken veiliger geworden, maar dat ervaren inwoners vaak heel anders.

Laten we Nieuw-West niet tekortdoen door het alleen over veiligheid te hebben. Er gebeurt ook veel goeds. Slechte buurten worden opgeknapt, nieuwe horeca gaat straks eindelijk open rond de Sloterplas en er wordt ook door de gemeente veel geld in het stadsdeel gepompt.

Natuurlijk weet ik dat er ook kritiek is op de initiatieven die ik net heb genoemd. Buurtbewoners voelen zich niet gehoord en vinden dat geld te vaak aan de verkeerde dingen wordt uitgegeven, zoals aan een nieuwe Meervaart. De politiek wordt door sommigen gezien als de vijand, terwijl lokale politici gewoon buurtbewoners zijn, net als u en ik.

Tijdens het inpakken van de verhuisdozen valt er een folder van het stadsdeel op de deurmat. Of ik wil meedenken over het nieuwe Osdorpplein en ja, ook over De Meervaart. Dat werd tijd. Inwoners van Nieuw-West moesten de concrete plannen over een theater-in-het-water uit de krant vernemen. Zo kweek je geen goodwill.

Het vertrouwen moet terugkeren. Alleen samen krijgen we niet alleen corona onder controle, maar bouwen we ook aan een betere stad. Ik zal de dagelijkse worsteling tussen Amsterdam en zijn bestuurders missen.

Jeroen Mirck (voormalig deelraadslid Nieuw-West namens D66), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden