Han Lips

Weet Jeroen van Koningsbrugge wat een sabbatical betekent?

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Jeroen van Koningsbrugge is een verdomd druk baasje.

Han Lips
Jeroen in California - songs of life, RTL 4 Beeld RTL 4
Jeroen in California - songs of life, RTL 4Beeld RTL 4

Lips benijdt ze wel een beetje, dat mag u best weten. Volop vakantie vieren in een ver buitenland, vrienden ontvangen in een luxe verblijf en af en toe wat zwemmen. En omdat er af en toe een camera op de gesprekken staat, wordt het moeiteloos onder de noemer 'werk' geschaard.

De NCRV had tot 2010 Villa Felderhof vanuit Saint-Tropez; omroep Powned kwam in 2011 met House Ibiza, waarin Rutger Castricum (waar is de man in godsnaam gebleven?) en Dominique Weesie ontzettend hun best deden de kreet 'en dat van onze belastingcenten' uit tv-kijkend Nederland te trekken. Lekker provocerende tv was dat.

Jeroen van Koningsbrugge kreeg Erland Galjaard zo ver zijn sabbatical een tijdje te verlengen: hij mocht een handjevol muzikanten uitnodigen in zijn tijdelijke riante villa in Malibu, Californië - infinity pool incluis - om met ze in gesprek te gaan en wat te jammen. Werk.

Weet hij wel wat een sabbatical betekent? Een verdomd druk baasje, die Van Koningsbrugge. De onvermoeibare teamcaptain bij Ik hou van Holland, rechercheur in politieserie Smeris, de helft van muziek- en cabaretduo Jurk en de hoofdrol in de nieuwe film Riphagen.

Een Gouden Kalf hoeft hij niet, zei hij deze week. De Sonja Barend Award voor beste tv-interview zal hij ook niet winnen - het gesprek met dj Nicky Romero was niet bijster interessant - al compenseert Van Koningsbrugges humor veel. Met Typhoon was het vorige week vermakelijker, leuker nummer ook, maar Lips kan niet wennen aan de sensatievoice-over van Beau van Erven-Dorens.

Het echte probleem van het programma: het scoort tot op heden niet fantastisch. En waar kritiek over belastingcenten geen issue is bij RTL, zijn de kijkcijfers dat wel. Van Koningsbrugge wil nogmaals op sabbatical in LA voor deel twee. Misschien moet hij Galjaard uitnodigen?

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden