PlusColumn

Weer te laat? Naam en rugnummer a.u.b.

Lorianne van Gelder
Lorianne van Gelder Beeld Linda Stulic
Lorianne van GelderBeeld Linda Stulic

Laatst werd ik gebeld door een vriendin die van slag was. Ze was opgeschrikt door een bezoek van leerplichtambtenaren op de basisschool van haar kinderen.

De bel was net gegaan toen ze naar binnen snelde met haar twee dochters. "Een fuik van leerplichtambtenaren stond ons op te wachten, met in hun midden de directeur als een soort mevrouw Bulstronk."

De leerplichtambtenaren vroegen haar kinderen hoe ze heetten. Braaf gaven ze antwoord. Die vriendin was woest: hoe dúrfden ze als een soort nazi-officieren haar dochters zo op het matje te roepen en niet haar, maar de kinderen koelbloedig te registreren.

Ergens moest ik er een beetje om lachen, want waar gaat dit nou helemaal over en halen we de Tweede Wereldoorlog hier ook al bij? Maar het is ook een vreemd geval.

Blijkbaar kwamen veel kinderen daar structureel te laat - er heerst nogal een nonchalant sfeertje op die school - en zag de directeur nog maar één mogelijkheid: een noodgreep, machtsvertoon, tijd om paal en perk te stellen.

Want ouders hebben altijd wel een excuus. 'Sorry, sorry, Hicham is een beetje laat, vergeten de wekker te zetten'. 'We zaten zo lekker te ontbijten met zijn allen, dus ik kom Annabel zo brengen hoor. En ach, wat zijn tien minuutjes op een hele schooldag?'

Sommige klaslokalen zijn nog maar half gevuld als de les begint. Gekmakend voor juffen en meesters en schooldirecteuren. Zo wordt de les voortdurend verstoord doordat een kind te laat binnenkomt.

Nou is verzuim ook strafbaar en valt te laat komen - als het vaak voorkomt - onder verzuim, maar ik snap dat laat komen ook heel goed. Ga maar eens een peuter, een kleuter en een achtjarige aangekleed en gevoed op tijd op school en kinderdagverblijf afleveren. Zelfs één kind, met brood, gezond tussendoortje en gymtas, is al een uitdaging.

Sommige scholen weten zich geen raad met die laatkomers. Nieuwsbrieven, e-mails en telefoontjes naar ouders halen niets uit. Dan maar de leerplichtambtenaar laten opdraven.

Toch zijn er zat scholen die inventiever met laatkomers omgaan. Kinderen worden bijvoorbeeld opgevangen in de aula en mogen pas de les in na een kwartier. De les wordt dan maar één keer verstoord en ouders laten hun kleuter niet graag in een grote hal achter: laatkomprobleem opgelost.

Andere scholen maken een wedstrijd van op tijd komen - de klas met de minste laatkomers wint. Houd het vier weken vol en het gebeurt niet meer.

Waar kwam de spierballenactie van de Bulstronkdirecteur dan vandaan? Overwerkt, te weinig goede leerkrachten, een gebrek aan creativiteit en geen zin meer in een discussie met ouders? Ze zou niet de eerste zijn, hier in de stad.

Ik hoorde dat ze binnenkort vertrekt.

Lorianne van Gelder (1984) is verslaggever en onderwijsspecialist bij Het Parool. In haar column schrijft ze over onderwijs en opvoeding. Reageren? lorianne@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden