Column

Weer een gemeentelijke blunder die miljoenen kost

Ruben Koops
Ruben Koops Beeld Wesley van Zuthpen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

De blunder met 188 miljoen euro in de winter van 2013 was de finale dreun voor Pieter Hilhorst. Vier maanden later waren er raadsverkiezingen die hij dik verloor. Hij trad subiet af.

'Events dear boy, events,' zei de Britse premier Harold Macmillan (1957-1963) eens in antwoord op de vraag wat het lot van politici bepaalt. Het zijn onverwachte gebeurtenissen die niet bewust bedoeld zijn, maar waar de premier of wethouder in kwestie wel verantwoordelijkheid voor draagt.

Ook het huidige stadsbestuur, dat deze maand drie jaar in het zadel zit, voelt nu de furie van deze politieke wijsheid. Een op het eerste gezicht onbeduidend dossier, de herordening van de rondvaartbranche, is uitgelopen op een fiasco. Stoppen en opnieuw beginnen, oordeelde de Raad van State. Een vertraging die miljoenen kost.

"Ik betreur de gang van ­zaken," aldus verantwoordelijk wethouder Udo Kock. 'Kock zegt geen sorry!' kraaiden PvdA-raadsleden.

En daar kwam deze week de kwalijke zaak bovenop dat de gemeenteraad verkeerd is geïnformeerd over het erfpachtreferendum. Een volksraadpleging over de nieuwe erfpacht mag niet.

"Artikel 160 van de gemeentewet staat er al een tijdje in," liet de geraadpleegde ­expert, hoogleraar staats- en ­bestuursrecht Wim Voermans ­desgevraagd weten. De probleemeigenaren, burgemeester Eberhard van der Laan (referenda) en wethouder Eric van der Burg (erfpacht) hadden in de ­gemeenteraad het tegenovergestelde beweerd.

Een doodzonde, al is er volgens Voermans sprake van tunnelvisie en niet van kwade opzet. Maar een interpellatiedebat over de kwestie is al aangevraagd. Daarmee begon ook de ondergang van Hilhorst.

Nu voert PvdA-leider Marjolein Moorman vanuit de oppositie het hoogste woord over deze nieuwste blunder. Ze liet zich zelfs ontvallen niet erg geïnteresseerd te zijn in de juridische uitleg die Van der Laan vast zou hebben, zij wil het over de politieke consequenties hebben.

Dat het goed mis is gegaan met dat referendum erkent Van der Laan ook. 'Het college betreurt het gerezen misverstand', schreef hij. Misverstand? "Amehoela," zei Moorman woensdagavond ferm.

Eens zien of zij haar rug recht houdt als ze tijdens het interpellatiedebat tegenover de burgemeester staat. Van der Laan, die naast de referendumverordening ook verantwoordelijk is voor de huisadvocaten van de gemeente. Tegenwoordig burgemeester, maar voorheen oprichter van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Oh ­ironie.

Alle wethouders kennen het toontje van Moorman als ze beet heeft. De luidsprekers gaan ervan schetteren, wethoudersbeentjes bibberen, maar Van der Laan heeft er nog niet van mogen proeven. Durft Moorman hier ook sorry te eisen?

Moorman zou moeten doorpakken, de burgemeester en zijn stadsbestuur alle hoeken van de raadszaal laten zien. Want achter de erfpachtblunder staan 36.000 erfpachters wier broze vertrouwen in de overheid een flinke knauw heeft gekregen.

Achter die verloren rondvaartzaak staan tientallen reders die veel verdienen, maar ook tonnen moeten investeren om te blijven drijven. En zelfs achter de bierfiets, waar Van der Laan, pardon de gemeente, een zaak om verloor, staan mensen. Dat de gemeente af en toe een vuilnisbak vergeet leeg te maken, alla. Maar wat het stadhuis verordonneert moet wel kloppen.

Als een politieke carrière af en toe eens een flinke deuk moet krijgen om het vertrouwen van ­Amsterdammers in de gemeente te stutten, dan is dat maar zo.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden