Lezersbrief

‘We zijn verjaagd uit onze buurt door de bouwwoede’

Frank van der Hoek en Fike van der Burght stellen dat zij vanwege al het bouwlawaai verjaagd zijn uit de Helmersbuurt.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Links van ons worden naast elkaar twee panden verbouwd. De kelder vier meter diep, de uitbouw drie meter de tuin in. Dat duurt nu al anderhalf jaar. Zes dagen in de week bouw­lawaai, permanent containers voor de deur, bouwmaterialen en busjes op de stoep, vracht­wagens in de straat. Handhaving krijgt het niet onder controle. Er zelf iets van zeggen levert vijandigheid op. Thuiswerken is een crime.

De verbouwingen veroorzaakten scheuren, verzakkingen en een natte kelder bij de buurpanden. Schadevergoeding wordt geweigerd; duur advocatenwerk.

De ene eigenaar gaat de bovenste verdiepingen verkameren, met vergunning van het stadsdeel. De andere eigenaar gaat de eerste verdieping exploiteren als B&B, met vergunning van het stadsdeel. Rechts naast ons heeft de eigenaar een enorm bouwplan voor het volbouwen van de halve tuin en de aanleg van een kelder van 150 vierkante meter, met vergunning van het stadsdeel.

Het bezwaar van de gezamenlijke buren is door de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie afgewezen met een warrig advies, dat door het stadsdeelbestuur blind is overgenomen. De bezwaarschriftencommissie blijkt bijna honderd procent van de bezwaren af te wijzen. Bezwaar- en beroepsprocedures kosten duizenden euro’s, waardoor omwonenden snel af­haken. De gemeente en de ontwikkelaars hebben zo ongezond veel macht.

Wij hebben beroep ingesteld, dat wel een jaar zal duren. Als we winnen, dient de eigenaar on­getwijfeld een aangepast plan in dat wel weer vergund zal worden. Dan komt er alsnog twee jaar grote bouwoverlast, gevolgd door conflicten over de bouwschade.

In ons binnenblok wordt permanent onderkelderd en verbouwd. Twee panden in de Eerste Helmersstraat zijn tijdens de bouw volledig uitgebrand. Twee buurpanden raakten onbewoonbaar en zestig buurtbewoners zijn tijdelijk geëvacueerd.

We hebben de afgelopen drie jaar samen met anderen veel werk in de leefbaarheid van de stad gestoken. Kijk maar even op de website Bouwwoede Amsterdam.

De gemeente stelt dat de bouwers gefaciliteerd moeten worden, dat inperking van de bouwwoede onmogelijk is, dat het instrumentarium ontbreekt, dat de ambtelijke capaciteit tekortschiet, dat de bouwwoede niet om ontwikkelaars maar om gezinnetjes draait, dat planschade voor de gemeente dreigt.

Volgens de nieuwste plannen wil de gemeente in een parapluregeling de kelderbouw regelen. In de negentiende-eeuwse buurten blijft het met wat extra eisen gewoon mogelijk.

Wij gaan verhuizen. Weg uit ons mooie huis in de Helmersbuurt, waar we 25 jaar wonen en oud wilden worden. Wij hebben een vogelnest elders in Mokum gekocht. Hoog op de achtste verdieping.

Geen kelder te zien, ontwikkelaars niet welkom.

Frank van der Hoek en Fike van der Burght, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden