We weten nog steeds niet hoe we moeten omgaan met de islam

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

De terroristische aanslag van Gökmen T. in Utrecht was eigenlijk een zeer zware aanslag. In totaal vier doden.

Terrorisme? Jazeker! Op een briefje dat hij had achtergelaten stond: ‘Ik doe dit voor mijn geloof, jullie maken moslims dood en willen jullie ons geloof van ons afpakken, maar gaat niet lukken. Allah is groot.’

Veelzeggend. Het toont iemand die juist niet verward is.

Dat bleek ook uit zijn gedrag maandag in de rechtszaal.

Hij zei geen democraat te zijn, onze democratie en rechtstaat niet te erkennen, hij vond dat de rechters ‘niet meer waard waren dan een kogel’.

Wat mij opvalt (en opviel) is dat deze aanslag om de een of andere reden minder invloed heeft gehad op onze samenleving dan andere aanslagen, terwijl hij de meest dodelijke is in ons land. Het kan zijn dat ik, sinds de moord op Theo van Gogh, te gepreoccupeerd ben met het onderwerp ‘moslimterreur’ en meen dat elke aanslag die er wordt gepleegd, te weinig aandacht krijgt. Ik heb ook wel betoogd dat er misschien een zekere vermoeidheid is ontstaan. We hebben al zoveel aanslagen meegemaakt, dat het onderdeel is geworden van ons dagelijks bestaan en ons daarom minder boeit.

Maar volgens mij is er ook iets anders aan de hand.

We weten nog steeds niet goed hoe we moeten omgaan met de islam als geloof.

We mijden die discussie.

We zijn uiteraard voor vrijheid van godsdienst dus moet er ook plek zijn voor de islam. Maar voor welke islam? Natuurlijk willen we een vredelievende islam. Maar kan dat? Bestaat die?

Behoor je als oprechte mohammedaan niet te vinden dat ongelovigen zich moeten aanpassen aan het enige ware geloof, de islam? Wat ben je voor Islamiet als je andere geloven als gelijkwaardig ziet? Kan dat? Wat betekent ‘het ware geloof’ dan nog?

Zou ik, als ongelovige democraat, een shariarechtbank accepteren die wetten hanteert die niet op democratische wijze tot stand zijn gekomen? Ik zou zo’n rechtbank wantrouwen, dus niet erkennen en beseffen dat verdedigen geen zin heeft.

Vanuit zijn visie heeft Gökmen gelijk. Onze rechtstaat is de zijne niet. Hij is voor het ware geloof een held, Allah zal over hem oordelen.

Welk verweer hebben vredelievende Islamieten tegen deze orthodoxe geloofsopvatting?

Dat verweer zal hetzelfde zijn als vrijzinnige christenen hebben tegen hun orthodoxe geloofsgenoten en luidt altijd het verval in van welk ‘waar’ geloof dan ook.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden