Han Lips

We snappen vluchtelingen pas als Gerdi Verbeet Bono gaat citeren

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het avondvullende De Grens Bereikt.

Gerdi Verbeet en Jeroen Pauw bij De Grens Bereikt. Beeld anp
Gerdi Verbeet en Jeroen Pauw bij De Grens Bereikt.Beeld anp

Bij de aankondiging van De Grens Bereikt, een avondvullend programma over het vluchtelingenprobleem, vreesde Lips voor wervende oproepjes, tribunes vol semi-BN'ers en een prominent in beeld gebrachte opbrengstenteller. Dat werd het niet.

In plaats daarvan kwamen in het praatprogramma opiniepeilingen, (voormalige) asielzoekers, erg korte reportages, statistieken, voor- en tegenstanders, Gerdi Verbeet die Bono citeerde, een ietwat langdradige cultuurhistorische schets, toch een paar onvermijdelijke BN'ers en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff voorbij. Natuurlijk was de boodschap die van een show vol wervende oproepjes: er is hulp nodig, en wel nu.

Vooral op het gebied van voorlichting, zo bleek. Want de peilingen mogen dan zeggen dat we iets coulanter zijn geworden als het om toelating van oorlogsvluchtelingen gaat; om de hoek bij een asielzoekerscentrum in Enschede durven mensen hun kroost niet meer naar school te brengen omdat ze het onderscheid tussen vluchtelingen en jihadisten moeilijk kunnen maken. In de studio: een bevooroordeelde Twentenaar en een stel goed geïntegreerde jonge vrouwen. Good cop, bad cop.

De tweede helft van de uitzending draaide vooral om meningen en moraal (presentator Jeroen Pauw: 'Wie in de studio zou een vluchteling in huis nemen?'). De avond gaf vooral vluchtelingen een gezicht. En zoals Youp van 't Hek al concludeerde: dan pas snappen we het blijkbaar.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden