Opinie

'We moeten waken voor fastfoodcommunicatie'

Via een mobiele telefoon of laptop is er altijd acuut een antwoord. Scholieren verwachten ten onrechte van hun docenten hetzelfde, betoogt docent voortgezet onderwijs Pascal Cuijpers in dit opiniestuk.

Pascal Cuijpers
Laptop, iPad of mobiele telefoon bieden ad-hocdiensten: ze geven snelle, vaak korte reacties Beeld EPA
Laptop, iPad of mobiele telefoon bieden ad-hocdiensten: ze geven snelle, vaak korte reactiesBeeld EPA

Geregeld heb ik klassen van rond de dertig leerlingen. Of meer. Soms krijg ik van een leerling te horen dat ik hem of haar negeer. Dat verbaast me weleens, want een stelregel van mijn educatieve skills is dat ik elke les, elke leerling wil hebben 'gezien'.

Negeren is er dus niet bij en klinkt in mijn oren als een belediging. Het komt hooguit voor dat ze even hun (aandachts)vraag moeten parkeren, omdat ik iemand anders aan het helpen ben.

En ook al zijn ze elk lesuur met velen, ze hebben allemaal recht op hun portie aandacht. Het maken van een praatje, het geven van een compliment of het helpen bij een opdracht schept een belangrijke band tussen leerling en leraar. Tevens zorg je er zo voor dat niet alleen de assertieve leerlingen aan bod komen maar ook de minder opvallende en stillere leerlingen.

Even terug naar dat 'negeren'. Het 'negeren' betekent in de ogen van de leerling in letterlijke zin dat ik niet acuut mijn gesprek of zin onderbreek en meteen overga naar de hulp- of aandachtsvraag van deze leerling.

Ik probeer dan meestal uit te leggen dat ik zo bij diegene terugkom en dat er heel even geduld wordt gevraagd. Zij zijn immers met een klas vol; ik ben alleen. Meestal wordt dit begrepen en krijgt de leerling even later alsnog de kans 'gezien' te worden door een reactie te geven of de vraag te stellen.

Iemand 'niet zien'
Ook al is er hier geen sprake van bewust buitensluiten, het maakt zijdelings wel duidelijk dat 'negeren' de heftigste vorm van bijvoorbeeld pestgedrag kan zijn. Iemand opzettelijk 'niet zien' kan zelfs fysiek pijn doen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat reeds jaren geleden beschreven werd in Trouw (2003). Bij proeven met mensen, waarbij buitensluiting bewust werd gesimuleerd bleek de hersenscan een heftige activiteit aan te geven in de cortex cingularis anterior.

Dit is het gebied in de hersenen dat bekendstaat als de waarnemer van pijn en deprimerende zaken. Iets dat weer valt te verklaren door het feit dat het signaleren van pijn en isolement van belang zijn om te overleven.

Toch ben ik er nog niet helemaal uit of dit feit alleen de oorzaak is van het idee dat wanneer ik niet meteen reageer op iemand, dit soms als 'negeren' wordt ervaren. Ik denk namelijk dat de huidige maatschappij en de digitale wereld om ons heen hier ook een rol in spelen.

Mensen van, pak 'm beet, rond de twintig jaar zijn over het algemeen opgegroeid met de ad-hocdiensten die een laptop, iPad of mobiele tele­foon bieden: het geven én ontvangen van snelle, vaak korte reacties, die tot stand komen door de mogelijkheden van deze apersoonlijke middelen.

Het is een vorm van 'fastfoodcommunicatie', waarbij vragen, mededelingen en antwoorden overal online hap-slik-weg kunnen worden geconsumeerd. Deze snelle communicatieve behoeftebevrediging heeft hierdoor ook z'n impact gekregen op het echte leven. Je weet wel, het communiceren onder vier échte ogen in plaats van een schermpje.

Mens en machine
De tijdsgeest zorgt er dan ook voor dat we het ze bijna niet kwalijk kunnen nemen. Toch denk ik dat we de leerlingen bewust kunnen maken van het feit dat we als leraar geen wandelende Google of Siri zijn, die voor iedere hulpvraag, op elk moment tegelijkertijd een reactie kan geven wanneer dat nodig blijkt te zijn.

De interactie tussen leraren en leerlingen is zo'n machtig mooi middel. Wij kunnen namelijk nooit de mogelijkheden van een bepaald ­device volledig overnemen.

We kunnen wel ­ervoor zorgen dat ze het onderscheid tussen mens en machine blijven zien. En ze, wellicht een hele tijd later, terug laten kijken op een waardevolle schooltijd, waarin niet alle skills en momenten van communicatie verpakt ­waren als digitale snack, in een onpersoonlijk pakketje digitaliteit.

Pascal Cuijpers, docent voortgezet onderwijs, faalangstreductietrainer, auteur van onder andere Leraren zijn net echte mensen Beeld Privé
Pascal Cuijpers, docent voortgezet onderwijs, faalangstreductietrainer, auteur van onder andere Leraren zijn net echte mensenBeeld Privé
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden