null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

We missen de fanaat in de rechtbank

PlusPaul Vugts

Paul Vugts

Het corona­drama heeft vele verschijningsvormen, maar in de Amsterdamse rechtbank denken we óók aan Maarten van der Tas. We, dat zijn advocaten, rechters, aanklagers, bodes en journalisten.

Maarten van der Tas (61) is al ruim veertig jaar de vaste volger van wat zich in het hoofdstedelijke gerecht afspeelt.

Voorbestemd om tot het gilde der vooraanstaande juristen toe te treden, zoals zijn vader, werd hij als kind getroffen door een auto-ongeluk dat alles stuk maakte.

Een geziene advocaat zou hij door hersenschade niet worden, maar hij mengde zich wél nadrukkelijk tussen al die juristen die hij adoreert. De rechtbank past hem als zijn oude jas. Gewapend met zijn onafscheidelijke tas met Belangrijke Papieren bestijgt hij de tribunes om strafzaken te bewonderen als waren het schouwspelen – en die te becommentariëren soms.

Zijn karakteristieke, knerpende stem dist in de hal en op de gangen de ene na de andere anekdote op uit de gerechtelijke geschiedenis – aan wie het maar horen wil én aan de rest. De wandelende encyclopedie geeft ongevraagd college.

Maarten weet te vertellen wie dertig jaar geleden in welk proces een strategische manoeuvre maakte; welke rechter die spraakmakende zaak voorzat en wat die-en-die raadsvrouw deed vóór haar bloemrijke carrière in de verdediging van roemruchte verdachten.

In maart kwam corona. De rechtbank ging dicht.

Ook habitué Maarten werd geweerd uit zijn biotoop.

Terwijl gaandeweg weer meer bezoekers werden toegelaten, krijgt hij nog altijd te horen dat de professionals voorrang krijgen, de naasten van verdachten of slachtoffers en anderen met enigerlei link met de processen.

Begrijpelijk wel. Te meer omdat Maarten geneigd is nogal dichtbij te komen en luid te spreken – precies wat ons in deze pandemie ontraden wordt.

Geluk bij een ongeluk: hij mist de kille spatschermen, de rigide looplijnen, de verplichte mondmaskers en de balie waar degenen die voor de bescheiden zaken komen, zo’n uit de Foodhallen of sportkantines bekende schijf krijgen die trilt zodra zij naar de krappere delen van het complex door mogen.

Toch, Maarten zou het graag op de koop toenemen.

We bellen hem in zijn huis in oostelijk Amsterdam, dat hij nu enkel voor een ommetje en een boodschap verlaat.

Hoe gaat het?

“Schrijf maar dat de bekendste rechtbanktoeschouwer van Nederland er de pest in heeft dat de rechtbank dicht is en hij ­zielig thuis moet zitten. Dat hij graag alle advocaten, leden van de rechtelijke macht, leden van het Openbaar Ministerie en journalisten weer zou zien, maar dat alles is weggevallen.”

We helpen hem hopen op spoedige versoepelingen.

O ja, of ik u wil melden dat filmpjes over hem zijn te vinden door op zijn naam te zoeken ‘op YouTube én op Google’.

Paul Vugts schrijft elke vrijdag over zijn werk als misdaadverslaggever.

Reageren? paul@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden