PlusColumn

We gingen om de Ajacieden die meededen, ónze spelers

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Dat de scheidsrechter uit Oost-Duitsland kwam, voegde ongetwijfeld iets toe aan de woede die bezit van ons nam toen hij het waagde met een ijzeren handgebaar ons grote idool uit het veld te sturen. 1966, we zaten midden in de koude oorlog.

Nederland-Tsjechoslowakije was mijn eerste interland. Het was niet om Oranje dat we naar het Olympisch Stadion liepen, want ons gevoel voor het Nederlands elftal was lauw.

We gingen om de Ajacieden die meededen, ónze spelers. Johan Cruijff was erbij. Een dikke maand eerder had hij in Rotterdam zijn debuut gemaakt. En gescoord, uiteraard. Wij zagen dit als zijn 'Oranjedebuut in Amsterdam', dat gaf de doorslag om te gaan.

Vanaf vak Dubbel-S (je zei niet snel: "SS") bekeken wij het rijtje Oranjespelers dat het Wilhelmus onderging. Zij zongen niet en wij volgden hun voorbeeld. Feilloos pikten we de Ajacieden eruit: Nuninga, Keizer, Swart, Muller, debutant Wimpie Suurbier. En Cruijffie.

In de eerste helft knalde Suurbier van grote afstand op de lat. Verbazing alom, dat hadden we hem bij Ajax nog nooit zien doen. Ook de wedstrijd was onwennig: Ajacieden in een oranje shirt en zwarte broek. Zo anders.

Dat Cruijff geen vat had op de Tsjechische stopper weten wij aan Oranje en dat Nederland achterstond, deed ons weinig, Oranje was niet van ons.

Opeens ontstond tumult rondom de scheidsrechter. Woordenwisselingen, gesticuleren en tot besluit het ijzeren handgebaar van de arbiter: wegwezen! Cruijffie het veld uitgestuurd!

Het onrecht bracht onze lauwheid tot furie. We waren giftig partijdig en floten naar de Oostduitser alsof het een wedstrijd van Ajax was.

Morgen speelt Oranje in Wit-Rusland, daarna in de Arena tegen Zweden. Ik bespeur de vanouds bekende afstandelijkheid. Ik controleer hoeveel Ajacieden erbij zijn en verplaats mij in hun emotie, die niet overeenkomt met mijn eigen sentiment.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden