Lezersbrief

'We gaan vandaag met het Snootje van Bip!'

Door Klein Geluk van Guus Luijters moet Paroollezer Jan Kok terugdenken aan het pontje in Noord.

Beeld anp

De rubriek Klein Geluk van Guus Luijters raakte mij persoonlijk en bracht een dierbare herinnering ­boven: het pontje van Snip.

Mijn vader werkte als boekhouder bij de Superfosfaatfabriek en ik mocht als jongen van 7 of 9 eind jaren vijftig soms op zaterdag mee.

De ­zaterdagochtend was toen nog, meen ik mij te herinneren, een werkdag (ochtend). Ik zwierf dan uren over het terrein van de fabriek, die anno nu onmiddellijk wegens catastrofale vervuiling zou worden gesloten.

We kwamen op de fiets vanuit Tuindorp Oostzaan en bij de steiger van het pontje aan het IJ hing een - in mijn jongensogen - enorme stalen buis van wel een meter lang. Daarnaast, aan een ketting, een stalen ­hamer.

Om kenbaar te maken dat je in Noord op het pontje stond te wachten gaf je dan (mijn vader dus) een paar hengsten op die stalen buis. Ik was als kind uiteraard gewend aan dit ritueel, vandaar dat ik mijn handen op mijn oren hield, want het was een oorverdovende herrie.

Mijn vader had het trouwens nooit over het pontje, maar over het bootje van Snip.

Om bij mij steevast een lach te ontlokken verhaspelde hij de aankondiging: "We gaan vandaag met het Snootje van Bip!" Waarop ik dan met dezelfde vanzelfsprekendheid antwoordde: "Neeeeee!"

Door het stukje van Luijters zie ik mijzelf nog op een vroege zaterdagochtend staan op de steiger. Het was vreselijk mistig; de overkant was niet te zien. Mijn vader gaf een paar klappen op de buis en na enige minuten verschenen de contouren van het Bootje van Snip langzaam in de grijze soep.

Eenmaal aan boord hoorde ik mijn vader bezorgd aan Snip vragen: "Je ziet op deze manier die andere schepen toch niet?" Snip nam toen een forse trek aan zijn sigaar, hoestte onbedaarlijk en maakte een wapperend gebaar met z'n hand.

Na een spannende overtocht had ik een onmetelijk kinderlijk vertrouwen gekregen in zwijgende, sigarenrokende mannen.

Ik heb nog een film op 16mm van een complete overtocht van het Snootje van Bip. Zwart-wit. Ik ga 'm toch maar eens laten digitaliseren. De fabriek is er overigens nog.

Jan Kok, Amsterdam

Lees Klein Geluk over het pontje van Snippie (25 september)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden